Україна отримала винищувачі, Ісландія визнала Голодомор, Угорщина не арештує Путіна: новини дня

Дайджест
Четвер, 23 березня 2023, 21:10

Сьогодні чимало повідомлень надходило щодо передачі військової техніки для України – серед іншого, про надання винищувачів, танків та самохідних артилерійських установок. 

У перший день дводенного саміту Євросоюзу у Брюсселі Європейська рада засудила військову допомогу, яку російській стороні надають Іран та Білорусь, погодилась продовжувати санкційний тиск на Росію та привітала план надання Україні 1 мільйона артилерійських боєприпасів протягом наступних 12 місяців.

Сьогодні стало відомо, що до плану долучилася Польща, а також може долучитися Данія. 

В Україні відкриють польовий офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС).

Заступник голови Ради безпеки РФ, експрезидент Дмитрій Медведєв пригрозив, що будь-яка спроба заарештувати Путіна буде оголошенням війни Росії.

В Угорщині заявили, що не стануть арештовувати російського лідера, якщо він приїде в країну.

А ще – новини щодо розширення НАТО, росіян на Заході. 

Всі важливі і цікаві новини 23 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Військова техніка для України

Сьогодні чимало повідомлень надходило щодо передачі військової техніки для України. 

Довгоочікувана новина – Словаччина передала Україні перші чотири винищувачі МіГ-29.

Перекидання винищувачів здійснювали українські пілоти за допомогою Військово-повітряних сил Словаччини й українського персоналу.

Найближчими тижнями решту літаків буде передано Україні, але з оперативних причин у відомстві не надають жодних подробиць.

Іспанія відправить перші 6 танків Leopard до кінця наступного тижня.

Фінляндія та Швеція вирішили передати України танки Leopard 2. Фіни передадуть три танки, а Швеція, як повідомлялося минулого тижня, – десять танків. Крім того, Швеція передасть вісім самохідних артилерійських установок Archer та легку протитанкову зброю Robot 57.

Військовою технікою Україні допомагають не тільки на рівні урядів, а й на рівні звичайних мешканців ЄС. У Чехії зібрали 30 млн крон на реактивну систему залпового вогню RM-70 для України, передачу планують у найближчі тижні.

Як повідомив сьогодні журналістам Мартін Ондрачек з ініціативи "Подарунок для Путіна", поставка також включатиме 365 ракет.

Цікаво, що в Україні помітили бронеавтомобіль швейцарського виробництва. В українських прифронтових містах було помічено броньований автомобіль Eagle I, який виробляє швейцарська компанія Mowag – тепер влада країни з’ясовує, як техніка могла потрапити в Україну, оскільки через нейтралітет не передає зброю воюючим сторонам.

Слід додати, що у Франції українських льотчиків навчають роботі систем протиповітряної оборони, а також виживанню у разі катапультування на ворожій місцевості.

Генерал Ян Граве, заступник міністра з питань оборонної інформації та комунікації, спростував інформацію ЗМІ про навчання українських пілотів на винищувачах Mirage 2000 на території Франції.

Саміт ЄС

23 березня – перший день дводенного саміту Євросоюзу у Брюсселі.

На ньому Європейська рада засудила агресію Росії проти України, а також військову допомогу, яку російській стороні надають інші держави.

"Європейська рада засуджує військову підтримку агресивної війни Росії, що триває, з боку Ірану та Білорусі. Вона закликає всі країни не надавати матеріальну або іншу підтримку агресивній війні Росії", – йдеться у висновках саміту ЄС щодо України.

Крім того, лідери держав-членів Європейського Союзу в четвер погодились продовжувати санкційний тиск на Росію, зокрема шляхом обмеження цін на нафту, аби покарати її за повномасштабне вторгнення в Україну.

Також лідери Європейського Союзу привітали план надання Україні 1 мільйона артилерійських боєприпасів протягом наступних 12 місяців, щоб допомогти протистояти російському вторгненню.

Міністри закордонних справ і оборони ЄС схвалили план прискореної процедури закупівель 20 березня.

Сьогодні стало відомо, що до плану долучилася Польща, а також може долучитися Данія

До того ж на саміті мали обговорювати німецьку блокаду на заборону двигунів внутрішнього згоряння та реформу ринку електроенергії.

Справа на Путіна

В Україні відкриють польовий офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС).

"Ще один крок до забезпечення повної відповідальності за міжнародні злочини. Підписав Угоду про відкриття представництва Міжнародного кримінального суду в Україні з секретарем МКС Пітером Льюїсом. Для мене честь розпочати цю нову главу нашої співпраці", – написав у Twitter генпрокурор Андрій Костін.

Нагадаємо, минулого тижня Палата досудового провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та Марії Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини.

Попри ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом, в Угорщині не стануть арештовувати російського лідера, якщо він приїде в країну.

Глава адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Гергей Гуйяш зазначив, що відповідно до угорської правової системи у Будапешта немає законних підстав арештовувати російського президента, хоча Угорщина підписала і ратифікувала Римський статут

Заступник голови Ради безпеки РФ, експрезидент Дмитрій Медведєв заявив, що компетенція Міжнародного кримінального суду для Росії є нікчемною, додавши, що ситуація, яка передбачає арешт російського президента за рішенням МКС, означатиме оголошення війни Російській Федерації.

А ще Медведєв пригрозив ракетним ударом по Міжнародному кримінальному суду. 

У суді назвали погрози експрезидента РФ Дмитрія Медведєва і відкриту Слідчим комітетом Росії справу проти прокурора і суддів МКС спробою перешкодити зусиллям з притягнення до відповідальності за дії, заборонені міжнародним правом.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель виступив з повною підтримкою Міжнародного кримінального суду (МКС) і заявив, що ЄС засуджує незаконну погрозу високопоставленого представника Росії застосувати силу проти Міжнародного кримінального суду і країни, де він розташований – Нідерландів. 

Справа, за якою збираються арештувати Путіна, стосується масового викрадення українських дітей.

Тим часом, Росія продовжує скоювати і інші воєнні злочини. 

У середу 22 березня близько 12:00 російські військові випустили по Запоріжжю 6 ракет. Одна з них влучила у дві багатоповерхівки, що стоять поруч.

Боррель зазначив, що Росія знову атакувала Україну іранськими безпілотниками, обстрілявши навчальні заклади та завдавши ракетного удару по житловому будинку в Запоріжжі.

"Саме тоді, коли Путін заявив президенту Сі про необхідність "мирного врегулювання", Росія знову скоює воєнні злочини", – написав головний дипломат Євросоюзу.

Розширення НАТО

Президент Фінляндії підписав закони про вступ до НАТО

З іншого боку, вступ Фінляндії до НАТО схвалив профільний комітет парламенту Туреччини. Тепер згоду на вступ Фінляндії в Альянс можуть розглянути безпосередньо у сесійній залі парламенту.

За даними турецьких ЗМІ, розгляд питання про членство Фінляндії в НАТО, можливо, винесуть на засідання турецького парламенту вже в п'ятницю або суботу.

Фінляндія не може стати повноправним членом НАТО, доки всі нинішні країни-члени Альянсу не затвердять її вступ у своїх парламентах.

Крім Туреччини, ратифікувати вступ Фінляндії повинна також Угорщина. Голосування в угорському парламенті має відбутися 27 березня.

Росіяни на Заході

Чехія продовжила заборону на видачу віз росіянам і білорусам.

Косово запровадило санкції проти ПВК "Вагнер", а у Молдові заблокували ще п’ять сайтів російського Sputnik.

Син губернатора РФ утік з-під домашнього арешту після рішення суду Мілана видати його США, а Фінляндія дозволила вийти в море суховантажу, що перевозить російські добрива.

Із сайту Ради Європи прибрали згадку про росіянина, батька якого пов’язували з розвідкою РФ.

Крім того, 38 країн ОБСЄ ініціювали перевірку порушень прав людини в Білорусі.

Щодо України і українців

У Орбана натякнули, що можуть блокувати рух України до ЄС через закон про освіту, а глава МЗС Угорщини пообіцяв захищати Додіка від санкцій ЄС.

Країни ЄС прийняли на лікування понад 2000 українців з початку повномасштабної війни.

Парламент Ісландії визнав Голодомор геноцидом українців.

У Чехії змінили виплати і правила для українців, які опинилися в країні через війну.

Україна та Молдова нарешті домовилися про запуск залізничної гілки, побудованої після вторгнення.

Серед інших новин дня  

На південному сході Туреччини – знову сильний землетрус магнітудою більше 5.

Прокуратура Нью-Йорка каже про втручання у слідство щодо Трампа, де йому загрожує ув'язнення.

Глава Міноборони Пісторіус став улюбленим міністром німців.

У британському парламенті повністю заборонять використовувати TikTok.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: