У Швейцарії понад 2000 літніх жінок поскаржились в ЄСПЛ на кволу кліматичну політику уряду

Середа, 29 березня 2023, 09:16

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) в середу почне розглядати позов від великої групи літніх швейцарок, які звинуватили уряд у недостатньо активній боротьбі зі зміною клімату, що порушує їхнє право на здоров'я і життя.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомила швейцарська телерадіокомпанія SRF.

Позов до суду в Страсбурзі подала організація KlimaSeniorinnen, що у перекладі означає "Літні жінки за клімат". До неї належать понад 2000 жительок Швейцарії. Середній вік учасниць - 73 роки.

У Берліні провалився референдум про кліматичну нейтральність до 2030 року

Літні жінки стверджують, що уряд порушує їхні права людини, оскільки Швейцарія не досягає кліматичних цілей, які вона взяла на себе згідно з Паризькою кліматичною угодою. Таким чином, за словами жінок, Швейцарія робить занадто мало, щоб запобігти загрозі їхньому здоров'ю. 

Позивачки стверджують, що літні жінки частіше хворіють або помирають через все частіші та інтенсивніші періоди спеки, на які безпосередньо впливає недостатня кліматична політика Швейцарії.

На думку позивачок, Швейцарія достатньою мірою не виконала свій "позитивний обов'язок захищати" літніх жінок, тому було порушено їхнє право на життя відповідно до Європейської конвенції з прав людини та їхнє право на приватне життя

Після шестирічної боротьби у судовій системі Швейцарії та зазнавши поразки у найвищій судовій інстанції країни, жінки передали справу до ЄСПЛ у Страсбурзі.

Швейцарія не заперечує, що зміна клімату може вплинути на здоров’я, але вона стверджує, що викиди не можуть бути конкретно пов’язані зі здоров’ям літніх жінок.

Швейцарські суди, які стали на бік уряду, заявили, що влада ще має час для досягнення Паризьких кліматичних цілей. Крім того, кліматичні активістки мають політичні можливості впливати на кліматичну політику Швейцарії, постановили суди.

Цей випадок є показовим, оскільки суд у Страсбурзі вперше розглядає питання про те, чи порушує кліматична політика держави права людини. Якщо Швейцарію визнають винною, це може мати далекосяжні наслідки для Європи. 

Торік стало відомо, що через хвилі спеки льодовики Швейцарії втратили 6% свого загального обсягу, побивши попередні рекорди танення льоду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: