В Італії пропонують штрафувати на 100 тисяч євро за використання англіцизмів

П'ятниця, 31 березня 2023, 20:06

Партія "Брати Італії" чинної прем’єр-міністерки Джорджії Мелоні в п’ятницю представила законопроєкт, який пропонує запровадити штрафи в розмірі до 100 тисяч євро за використання іншомовних слів, передусім англійських, замість італійських.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

У законопроєкті "Братів Італії" зазначається, що поширення англійської мови "принижує і применшує" італійську та є "ще більш негативним і парадоксальним", враховуючи, що Велика Британія вийшла з Європейського Союзу.

"Це не просто питання моди, адже мода минає, а англоманія має наслідки для суспільства в цілому", – йдеться в тексті законопроєкту.

Документ пропонує, щоб усі державні і приватні організації використовували саме італійську під час промотування власних товарів і послуг.

Італійські мовознавці виступили проти гендерно-нейтральних закінчень слів

Крім того, всі назви та абревіатури на позначення посади в компаніях в Італії повинні бути написані італійською – іноземні слова допускаються лише в тому випадку, якщо їх неможливо перекласти.

Як зазначає Reuters, в уряді Мелоні наразі існує новостворене міністерство з питань місцевого виробництва, в назві якого використовується англіцизм Made in Italy; крім того, сама прем’єрка Італії час від часу послуговується іноземними словами у своїх промовах.

Для набуття чинності законопроєкт мають ухвалити обидві партії парламенту, й наразі невідомо, чи має він достатню кількість голосів.

Законопроєкт з'явився через кілька днів після того, як уряд Італії запропонував заборонити використання штучно створених продуктів харчування, щоб захистити агропродовольчу спадщину країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: