Фінляндія стає членом НАТО, кримінальна справа Трампа, ядерні погрози Лукашенка: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 31 березня 2023, 21:00

Серед головних тем дня – Бучанський саміт, ядерні погрози Лукашенка і нова концепція зовнішньої політики Росії. 

Історична новина: в ніч на 31 березня Туреччина схвалила вступ Фінляндії в НАТО.  До набуття країною членства залишається кілька символічних кроків. 

Фінський міністр оборони Антті Кайкконен вже навіть зняв короткий ролик про те, як відсвяткував завершення ратифікації вступу Фінляндії в НАТО.

Міністр Кайкконен показав, як під релаксову музику приходить на ранкову каву і наливає її у чашку, брендовану прапором Альянсу, яку немовби заздалегідь тримав у шафі для такого символічного дня. 

"Ведемо Фінляндію вперед у безпеці", – підписав він у кінці. 

Тим часом, генсек НАТО Столтенберг вважає, що і Швеція може стати членом НАТО до літа попри те, що її заявку не ратифікували Туреччина та Угорщина.

Ми вже навіть опублікували наше найсвіжіше відео щодо розширення Альянсу. 

Тож, всі важливі і цікаві новини 31 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Бучанський саміт

31 березня – річниця звільнення Бучі. У цей день до Бучі прибули президент Володимир Зеленський разом з прем’єром Словаччини Едуардом Гегером, прем’єром Хорватії Андреєм Пленковичем, прем’єром Словенії Робером Голобом та президенткою Молдови Маєю Санду, щоб вшанувати пам’ять загиблих під час російської окупації і взяти участь в Бучанському саміті.

Інформація про проведення цього саміту не була публічною, візити іноземних лідерів не анонсували.

Прем’єр Словенії у Бучі, серед іншого, виступав і українською, і англійською.

"Росія не мала права нападати на Україну. Аргумент сили ніколи не повинен переважати силу аргументу. Так само було неправильно, що російські агресори вбивали невинних людей у Бучі. Цього не можна пробачити. Саме тому ми разом з вами в цю важку хвилину і відчуваємо свій обов’язок допомогти вам у боротьбі за свободу. Наш обов’язок також підтримати вас у пошуках правосуддя. Не може бути покарання агресії, лише покарання тих, хто скоїв злочини", – сказав він англійською.

Президентка Молдови в Бучі закликала покарати російських воєнних злочинців.

Візит лідерів дружніх країн був чудовою нагодою і для двосторонніх зустрічей. Наприклад, лідер Словаччини під час двосторонньої зустрічі висловив президенту Зеленському впевненість у тому, що Україна у майбутньому переможе у війні і стане членом Європейського Союзу, а прем'єр Словенії підписав декларацію про підтримку вступу України в НАТО.

Також Зеленський окремо зустрічався і з лідерами інших країн, які прибули до Києва.

За словами заступника керівника Офісу президента Ігоря Жовкви, також Словенія висловила підтримку щодо якнайшвидшого відкриття переговорів про вступ України до ЄС. 

У річницю звільнення Бучі пролунали заяви і інших європейських політиків. 

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн нагадала про необхідність покарати відповідальних за скоєні там під час окупації воєнні злочини. На цьому ж наголосила і генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у річницю визволення Бучі від російських окупантів заявив, що Росія не переможе у війні з Україною.

До речі, як виявилося, і попередній день в Україні був насиченим на візити. 

Джерело "Європейської правди" у структурах ЄС повідомило, що постійні представники всіх країн-членів при Євросоюзі 30 березня відвідали Україну зі спільним візитом.

Візит символічно організували на 400-й день від початку повномасштабного вторгнення.

Посли, які є членами Комітету з питань політики та безпеки (PSС), приїжджали, щоб продемонструвати солідарність ЄС та подальшу непохитну підтримку.

США і Чорне море, ядерна зброя, переговори

Американські сенатори, на тлі інциденту у Чорному морі, хочуть, щоб США здійснювали більш активну і рішучу зовнішню політику щодо Чорноморського регіону.

До Сенату Сполучених Штатів внесли законопроєкт щодо безпеки у Чорноморському регіоні.

Внесений до Сенату законопроєкт підкреслює важливість Чорноморського регіону для національної безпеки США, європейської та глобальної безпеки, особливо на тлі продовження агресії РФ проти України.

Законопроєкт вимагає через 180 днів після його ухвалення представити міжвідомчу стратегію збільшення військової допомоги США та координації з НАТО та ЄС, поглиблення економічних зав’язків, зміцнення демократії та економічної безпеки та посилення допомоги у сфері безпеки з країнами регіону.

У Росії і її сателіті – Білорусі – здається, ситуація напружена. Напередодні  анонсованого контрнаступу ЗСУ самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко запропонував оголосити в Україні перемир’я.

Причому, "перемир'я" він запропонував оголосити без права переміщення і перегрупування військ та без права перекидання зброї, боєприпасів, живої сили і техніки.

Кепські справи у РФ, вочевидь, і з технікою. Принаймні, британська розвідка вважає, що Росії буде важко відновити запаси контрбатарейних радарів.

"Відновлення арсеналу контрбатарейних радарів, ймовірно, є ключовим пріоритетом для обох сторін, але у Росії, ймовірно, виникнуть труднощі, оскільки ці системи залежать від поставок високотехнологічної електроніки, які були перервані санкціями", – стверджують у британському Міноборони.

А ще наляканий Лукашенко пригрозив притягти з Росії стратегічну ядерну зброю.

Нагадаємо, минулого тижня президент Росії Владімір Путін заявив, що у Білорусі до липня розмістять тактичну ядерну зброю.

На думку Зеленського, рішення самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка про розміщення російської ядерної зброї означає втрату ним "будь-якої суб’єктності".

Президент України також сьогодні сказав, що може уявити Росію за столом переговорів для фіксації завершення війни лише у разі, якщо російські війська добровільно заберуться з території України.

Тим часом, прем'єр Іспанії повідомив, що на переговорах у Пекіні закликав лідера Китаю поговорити із Зеленським, щоб дізнатися з перших вуст про мирний план Києва.

"Я вважаю, що це план, який закладає основи для тривалого миру в Україні і повністю відповідає Статуту Організації Об'єднаних Націй та її принципам, які були порушені Путіним його вторгненням", – сказав він.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що потрібно говорити не про мирні переговори, а про припинення вогню.

Орбан зазначив, що західні лідери все частіше говорять про можливість направлення миротворців. Хто саме і на якому рівні веде ці переговори, угорський прем'єр не уточнив. 

"Ми зараз близькі до того, що для європейських лідерів стане легітимним відправляти якісь миротворчі сили на фронт. Якщо так буде тривати, ми можемо дійти до Третьої світової війни", – сказав Орбан.

Розшукуваний Міжнародним кримінальним судом президент Росії Владімір Путін, зрозуміло, що й не думає закінчувати війну і виводити війська із України, тому ухвалив нову концепцію зовнішньої політики РФ.

У п’ятницю він заявив, що у новій концепції Сполучені Штати й Захід визначені як "екзистенційні загрози", а однією з пріоритетних цілей є "усунення рудиментів домінування США та інших недружніх держав".

У документі Росія визначає себе як "самобутня країна-цивілізація, велика євразійська і європейська та тихоокеанська держава, оплот "русского мира", один із суверенних центрів світового розвитку" і так далі.

Слід додати, що сьогодні Володимир Зеленський повідомив, яким шляхом хоче піти Україна у питанні створення спецтрибуналу за злочин агресії Росії проти України.

Зеленський підкреслив, що трибунал буде створений після перемоги України й завершення війни з Росією, "яка є пріоритетом номер один". Що ж стосується етапів, то насамперед Київ прагне заручитись політичною міжнародною підтримкою.

"Над цим працюємо. А саме – текст відповідної резолюції для майданчика Організації Об’єднаних Націй", – зазначив він.

Більше про це читайте у статті: Три сценарії трибуналу для Путіна. Як довести до вироку міжнародний суд над керівництвом РФ.

Розширення НАТО

В ніч на 31 березня Туреччина схвалила вступ Фінляндії в НАТО.

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, Фінляндія стане членом НАТО у найближчі дні. Хоча, ймовірніше, членом Альянсу країна може стати десь на початку травня. 

Фінський міністр оборони Антті Кайкконен вже навіть зняв короткий ролик про те, як відсвяткував завершення ратифікації вступу Фінляндії в НАТО, після чого до набуття членства залишається кілька символічних кроків. 

Міністр Кайкконен показав, як під релаксову музику приходить на ранкову каву і наливає її у чашку, брендовану прапором Альянсу, яку немовби заздалегідь тримав у шафі для такого символічного дня. 

"Ведемо Фінляндію вперед у безпеці", – підписав він у кінці. 

Тим часом, генсек НАТО Столтенберг вважає, що Швеція все ще може стати членом НАТО до літа попри те, що її заявку не ратифікували дві країни.

Докладніше про розширення НАТО – у нашому найсвіжішому відео.

Кримінальна справа Трампа 

У четвер велике журі присяжних Мангеттена вирішило висунути експрезиденту США Дональду Трампу кримінальні звинувачення. Їхній точний зміст невідомий, але справа зосереджена на виплаті грошей порнозірці Стормі Деніелс під час його виборчої кампанії 2016 року.

Таким чином, Трамп став першим в історії експрезидентом США, проти якого суд відкриє кримінальну справу.

Після цієї новини Дональд Трамп почав обдзвонювати високопоставлених членів Республіканської партії, намагаючись заручитися їхньою підтримкою.

Зокрема, він поспілкувався з керівництвом Палати представників від Республіканської партії та законодавцями, які входять до комітетів, що намагаються розслідувати діяльність окружної прокуратури Мангеттена.

Під час телефонних розмов у четвер колишній президент повідомив союзникам, що планує боротися з обвинуваченнями, і продовжував виступати проти обвинувального акта та окружного прокурора Елвіна Брегга.

Суд у справі Трампа відбудеться у вівторок, експрезидент прийде без наручників.

Серед інших новин дня 

У Німеччині після скасування ковідних обмежень зріс рівень злочинності.

Президентка Грузії розкритикувала уряд: говорять однією мовою з Москвою.

Ліміт ціни на російську нафту залишатиметься на рівні $60 – Bloomberg.

Інфляція у єврозоні різко сповільнилася через падіння цін на енергоносії.

До Молдови не пустили росіянина, який воював проти України.

НАТО заборонив працівникам користуватись TikTok – ЗМІ.

ЄС запроваджує виключення із санкцій для гуманітарної допомоги.

Італія першою із західних країн заблокувала ChatGPT.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: