Розповідаємо про те, як більшість естонців обрали новий парламент голосуванням по інтернету

Аналітика коротко
Понеділок, 6 березня 2023, 18:20

Ті, хто у неділю ввечері стежив за результатами парламентських виборів в Естонії, мали привід добряче понервувати: майже до кінця підрахунку голосів естонський Центрвиборчком повідомляв, що лідером перегонів є правопопулістська EKRE, від якої лунають відверто антиукраїнські тези.

Втім, вже скоро з’явилися підстави зітхнути з полегшенням. Картина вмить змінилася, щойно до підрахунку додали результати електронного голосування – перемога перейшла до Партії реформ чинної прем’єрки Каї Каллас, яка є цілком проукраїнською і переобрання якої було для України найбажанішим варіантом.

Для України ця історія має значення не лише через те, що для нас критично важливе збереження підтримки з боку Естонії, а й як ілюстрація того, як можуть відбуватися електронні вибори. Докладніше про все це – у статті журналістки "Європейської правди" Марії Ємець та редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Е-вибори проти популістів: як інтернет-голосування в Естонії закріпило підтримку України.

В Естонії виборці можуть віддати свій голос у три способи: традиційно на виборчій дільниці; поштою; а також дистанційно за процедурою електронного голосування.

Естонія відома високим рівнем цифровізації, в абсолютної більшості пересічних виборців є картридери, щоби зчитувати чипи з паспортів; цей метод використовують для надання електронних послуг, а тому цілком природно з’явилася ідея про "голосування через інтернет".

Дистанційне голосування стартувало ще 27 лютого.

Одна з особливостей е-голосування в Естонії – це тривалий підрахунок е-голосів.

Е-голос кожного виборця, який не пішов на дільницю, зберігається у зашифрованому вигляді, і почати підрахунок цих голосів наперед технічно неможливо.

Його запускають лише після закриття дільниць, і для цього треба, щоби члени ЦВК зібралися разом та об’єднали фрагменти ключа дешифрування (що робиться публічно). 

Лише тоді починається обчислювальний процес, який є доволі тривалим – навіть в Естонії, з її невеликою кількістю населення, дешифрування забрало добряче понад годину.

За результатами традиційного паперового голосування консервативна EKRE мала б стати переможцем з майже 26% голосів, залишивши реформістів на другому місці з 19,7%. Електронні результати змінили розклад сил на протилежний. Партія реформ перетворилася на абсолютного переможця із 31,2%, EKRE впала на друге місце із 16,1%.

До цього варто додати, що вперше за історію е-голосування через інтернет проголосувало більше половини тих, хто взяв участь у виборах – 313,5 тисяч із загалом 615 тисяч. А оскільки серед прихильників Партії реформ багато людей віддають перевагу саме електронному голосуванню, радикальну зміну балансу, порівняно з "папером", не можна назвати несподіванкою

У підсумку після підрахунку голосів праворадикали отримали навіть менше, ніж їм прогнозували опитування. 

В EKRE у відповідь увімкнули "режим Трампа" і заявили про вкрадену у них перемогу.

За фінальними підрахунками EKRE у новому скликанні втрачає два мандати і може претендувати на 17 місць у парламенті. Всього в парламенті Естонії – 101 депутат.

Натомість Партія реформ взяла рекордні для себе 31,2% голосів і отримує 37 мандатів – на три більше, ніж у парламенті попереднього скликання.

Великою перемогою вибори стали для відносно нової політсили, лібералів Eesti 200, чия програма дуже близька до "реформістів".

Справжнім провалом вибори стали для Центристської партії, що роками мала імідж головної проросійської сили Естонії.

Жоден із нових політичних проектів, які орієнтувалися на "російський" електорат, до парламенту не потрапив. 

Попри перемогу чинної партії влади, тепер перед нею стоїть завдання сформувати коаліцію.

Головна позитивна новина для України – у тому, що ключову роль у новому уряді явно буде відігравати Партія реформ, що отримає посаду прем’єра. Без її участі уявити коаліцію складно, тож побоювання про можливі неприємні сюрпризи від естонських виборів, схоже, скасовуються.

Тож, яким би не виявився фінальний склад естонської коаліції, у збереженні сильної проєвропейської та проукраїнської позиції Естонії сумніватися не доводиться. 

Докладніше – у матеріалі Марії Ємець та Сергія Сидоренка Е-вибори проти популістів: як інтернет-голосування в Естонії закріпило підтримку України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: