Уряд Швеції завершив підготовку законодавства, необхідного для вступу в НАТО

Вівторок, 7 березня 2023, 19:50

Уряд Швеції завершив підготовку законодавства, необхідного для того, аби виконати всередині країни усі формальності для вступу в НАТО.

Як повідомляє SVT, про це заявив міністр закордонних справ Тобіас Ліндстрьом, пише "Європейська правда".

Зокрема, у проєкті прописано, що уряд може просити про військову підтримку НАТО, якщо Швеція зазнає нападу або опиниться перед загрозою війни. Також уряд отримає повноваження просити Альянс запобігти порушенню територіальної цілісності країни та зможе делегувати на рівень НАТО певні адміністративні завдання. 

"Із сьогоднішнім проєктом ми розпочинаємо фінальні кроки для того, щоб бути готовими приєднатися до Північноатлантичного договору і стати членами НАТО разом із Фінляндією", - зазначив Більстрьом. Проєкт може бути схвалений вже до кінця березня. 

Також 7 березня у Стокгольмі перебуває з візитом генсек НАТО Єнс Столтенберг. 

Нагадаємо, парламент Фінляндії схвалив усе необхідне законодавство в останні дні лютого, перед тим, як піти на передвиборчу перерву. 

На цей час заявки Швеції та Фінляндії на вступ до НАТО не ратифікували лише дві країни – Угорщина й Туреччина. 

На відміну від Анкари, донедавна Будапешт не висував жодних вимог до Гельсінкі та Стокгольма, однак минулого тижня у партії Орбана вирішили направити делегацію до Швеції та Фінляндії для вивчення "політичних суперечок".

7 березня парламентська делегація Угорщини після зустрічі зі спікером шведського парламенту заявила, що підтримує заявку Швеції на членство в НАТО.

Перемовини з Туреччиною мають відновитися 9 березня. 

Детально про ситуацію, яка складається з розширенням НАТО, читайте у статті: Чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: