Польща викликала посла США через контроверсійний фільм про колишнього Папу Римського

Четвер, 9 березня 2023, 18:07

Міністерство закордонних справ Польщі в четвер викликало посла США Марка Бжезинського для пояснень у зв’язку з діями "одного з телеканалів" – імовірно, йдеться про розслідування щодо колишнього Папи Римського Івана Павла ІІ.

Про це повідомляє "Європейська правда".

У заяві польського МЗС стверджується, що дії "одного з телеканалів, який є інвестором на польському ринку", "ідентичні цілям гібридної війни, спрямованої на створення поділу й напруженості в польському суспільстві".

"У зв'язку з цим МЗС запросило посла Сполучених Штатів поінформувати про ситуацію та її наслідки з точки зору послаблення здатності Республіки Польща стримувати потенційного супротивника та її стійкості до загроз", – додають у відомстві.

У заяві не називається телеканал і не уточнюється, що саме, на думку польського МЗС, було зроблено не так. Але, вочевидь, ідеться про телеканал TVN24, який належить американській медіагрупі Discovery.

У Католицькій церкві Португалії виявлено понад 4800 жертв сексуального насильства - звіт

У вівторок він опублікував документальний фільм-розслідування, з якого випливає, що у 1960-70-х роках майбутній Папа, який на той час очолював Краківську єпархію, знав про випадки розбещення неповнолітніх католицькими священниками.

Автори розслідування також стверджують, що Кароль Войтила (справжнє ім’я Івана Павла ІІ) допомагав священникам-педофілам приховувати власні злочини – наприклад, переводив їх в іншу єпархію за їхнім проханням.

Фільм викликав великий резонанс у Польщі, де нині покійний Папа вважається культовою фігурою й був канонізований у 2014 році.

Католицьку церкву Німеччини в останні роки сколихнула низка повідомлень, які викривали поширене насильство над дітьми з боку священнослужителів. Минулого року в Німеччині іншого колишнього Папу Римського Бенедикта XVI звинуватили в бездіяльності на тлі випадків сексуального насильства в католицькій церкві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: