Прем'єрка Франції відклала візит до Канади на тлі протестів проти пенсійної реформи – ЗМІ

Понеділок, 10 квітня 2023, 17:43

Прем’єр-міністерка Франції Елізабет Борн не поїде до Канади в середині квітня з офіційним візитом, як про це раніше повідомлялось, із огляду на напружену ситуацію у своїй країні через пенсійну реформу.

Про це в понеділок написала французька газета Le Figaro з посиланням на джерела в уряді, пише "Європейська правда".

Раніше оголошувалось, що Елізабет Борн візьме участь у зустрічі у форматі Франція-Квебек, а також відвідає Оттаву для переговорів із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Та поїздка прем’єрки Франції, за даними Le Figaro, була "відкладена на кілька тижнів з огляду на національний контекст". Париж поінформував про це канадську владу.

Джерело видання в уряді стверджує, що на тлі масового невдоволення пенсійною реформою у Франції поширюються спекуляції щодо відставки Борн, і тому вона вирішила не підживлювати їх закордонним візитом.

Протести проти пенсійної реформи у Франції: профспілки заявили про 2 млн учасників

Очільниця уряду Франції очікує на висновки Конституційного суду країни щодо пенсійної реформи, які будуть оголошені 21 квітня. Тим часом цього тижня вона має зустрітись із президентом Емманюелем Макроном і запропонувати подальший законодавчий порядок денний.

Останній візит прем’єра Франції до Канади відбувся ще в жовтні 2016 року. Попередник Борн Жан Кастекс теж мав здійснити візит, але він тричі відкладався через коронавірус.

Минулого тижня уряд Франції підтвердив профспілкам, що не змінюватиме суперечливу пенсійну реформу, ухвалену наприкінці березня через спеціальну процедуру в обхід парламенту.

Водночас приблизно три чверті французів вважають, що уряд має відкликати реформу, аби масштабні протести і страйки врешті припинилися. 

Читайте детальніше на цю тему у статті: Франція у вогні: як Макрон пішов на вкрай непопулярну реформу і куди це заведе країну

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: