З якими труднощами стикається Україна на шляху до покарання Путіна і його посіпак

коротко
Вівторок, 11 квітня 2023, 14:00

Антон Кориневич – український юрист-міжнародник, який торік, після початку повномасштабного російського вторгнення, став послом з особливих доручень у МЗС.

На сьогодні він – головний представник України у питаннях, які стосуються міжнародного юридичного переслідування РФ та її представників за злочини, вчинені проти України.

Про справи у Міжнародному кримінальному суді (МКС) у Гаазі, розслідування агресії у новому міжнародному трибуналі, який ще необхідно створити, Антон Кориневич розповів у студії "Європейської правди" і радимо подивитися саме відеоверсію інтерв’ю, бо вона яскравіша за емоціями.

Найважливіші пояснення Антона Кориневича – у текстовому матеріалі На "лаві підсудних" трибуналу буде близько 20 росіян: інтерв’ю відповідального за суди з РФ.

Коротко, про що говорив Антон Кориневич:

Ми вважаємо, що найреальніше довести Путіна до кримінального вироку за злочин агресії.

Злочин агресії найпростіше довести. Факт агресії Росії проти України незаперечний, її протиправність засудили майже всі міжнародні організації. Роль Путіна у цьому злочині очевидна, тому достатньо буде кількох місяців для підготовки обвинувальних актів і передачі справи в той суд, який отримає повноваження для її розгляду.

За агресію відповідальний глава держави, Владімір Путін, але не тільки він.

Загалом міжнародне право визнає злочин агресії елітарним злочином — leadership crime. Винними у ньому можуть бути визнані тільки ті, хто за посадою або функціоналом мають здатність віддавати накази на ведення війни.

Ми припускаємо, що звинувачення висунуть десь проти 20 осіб.

А от російських пропагандистів – якщо тільки не буде доказів того, що вони брали участь у безпосередньому плануванні та веденні цієї агресивної війни, – цей трибунал переслідувати не буде.

Спецтрибунал щодо вчинення злочину агресії проти України – це суд, який має судити виключно російську еліту.

Ми створили неформальне об’єднання – core group або, як ми її називаємо, коаліцію зі створення спеціального трибуналу, яка зараз налічує 33 держави та декілька міжнародних організацій і відкрита до розширення.

Але у кожної держави може бути своє бачення, яким чином створити цей механізм.

Як і розповідала "Європейська правда", є три сценарії:

– створення спецтрибуналу за угодою України з Організацією Об’єднаних Націй, яку генсек ООН підпише на виконання попередньо прийнятої резолюції Генасамблеї;

– багатосторонній договір про створення трибуналу між Україною і зацікавленими державами;

– так званий "гібридний", або інтернаціоналізований трибунал.

Термін "гібридний трибунал" вже набув в Україні негативної конотації, хоча наразі ми не знаємо, що цей термін означає, тому на цьому варто зупинитися детальніше.

В основі "гібридного" трибуналу має бути українське законодавство. Але в усьому іншому цей підхід гнучкий. Цей суд може бути створений в будь-якому місці в Європі; там можуть бути українські судді та прокурори, або міжнародні, або змішаний склад.

Для України пріоритетом є створення не "гібридного", а максимально міжнародного трибуналу, який діятиме від імені міжнародного співтовариства. Утім, наразі вибір не зроблений на користь жодного зі сценаріїв.

І у підсумку для нас головне – щоби був створений трибунал, який судитиме російських топ-посадовців за злочин агресії.

Тому для того, щоб юридично засудити Путіна, поки він сидить у бункері, треба прописати процедуру судочинства "in absentia", тобто заочного провадження.

Це – непросте, але реальне завдання, про яке ми говоримо з нашими міжнародними партнерами.

Та навіть те, що відбувається до початку процесу, є важливим.

Рішення Міжнародного кримінального суду про ордер на арешт Путіна змінює політичну і правову реальність навколо цієї особи. Тепер Путін офіційно є підозрюваним у вчиненні воєнного злочину, і для тих лідерів, які себе поважають, зустрічатися з ним – просто неприпустимо.

Як український юрист-міжнародник, я припускаю, що будуть ордери на арешт кількох десятків людей.

А переважну більшість, тисячі російських воєнних злочинців має переслідувати українська правова система.

Я переконаний, що, безумовно, росіяни вчиняють геноцид вчиняють в Україні.

Росіяни мають понести за нього покарання.

Але для того щоб МКС почав розслідування геноциду, недостатньо довести те, що росіяни знищують національну групу українців, український народ. Потрібний так званий dolus specialis, тобто умисел здійснити саме геноцид.

Це доведення забирає більше часу, але ми працюємо над тим, щоби це сталося.

Докладніше – у матеріалі Сергія Сидоренка На "лаві підсудних" трибуналу буде близько 20 росіян: інтерв’ю відповідального за суди з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: