У Німеччині хочуть дозволити членам подружжя мати подвійні прізвища

Вівторок, 11 квітня 2023, 18:24

Міністерство юстиції Німеччини у вівторок запропонувало проєкт змін до закону про подружні імена та імена при народженні, який дасть членам подружжя більше свободи у зміні прізвищ та їхнього передання дітям.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомила пресслужба відомства.

Коментуючи законопроєкт, федеральний міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн назвав чинний закон про імена "настільки ж сучасним, як вугільна піч, і настільки ж гнучким, як бетон".

Чинне німецьке законодавство про імена є дуже обмежувальним і недостатньо враховує різноманітні життєві реалії та потреби багатьох сімей, зазначає німецький Мін’юст.

Серед іншого, члени подружжя зможуть після укладання шлюбу брати подвійні прізвища, що складаються з прізвищ членів подружжя, а не обирати якесь одне з них. Навіть якщо батьки не мають подвійного прізвища, вони зможуть дати його своїм дітям.

Суд Італії визнав незаконною заборону давати дитині прізвище матері

Законопроєкт німецького Мін’юсту також дозволить у певних випадках спростити зміну прізвища для пасинків і падчерок, а також, а також дітей розлучених батьків.

Крім того, відомство пропонує узаконити гендерно адаптовані форми дівочого прізвища у випадках, де це дозволяє походження сім'ї або мовна традиція, і скасувати обов’язкову зміну прізвища неповнолітнього після його або її усиновлення.

Після оприлюднення законопроєкт перебуває на громадських консультаціях до 26 квітня, після чого, як очікується, буде внесений до парламенту.

Осучаснення законодавства про імена та прізвища було однією з обіцянок нинішньої урядової коаліції в Німеччині після приходу до влади наприкінці 2021 року.

Нагадаємо, з 2022 року в Чехії ухвалили закон, згідно з яким кожна чешка може писати своє прізвище в документах в чоловічій формі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: