Румунія знову закликала Україну відмовитись від "молдовської мови"

Четвер, 13 квітня 2023, 17:57

Міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску в телефонній розмові з українським візаві Дмитром Кулебою напередодні закликав Київ відмовитись від використання поняття "молдовська мова".

Про це йдеться в пресрелізі румунського МЗС, який цитує "Європейська правда".

Розмова Ауреску й Кулеби, серед іншого, стосувалась питання прав румунської громади в Україні та української громади в Румунії на основі попередніх домовленостей про діалог.

"Посилаючись на нещодавні кроки, здійснені Кишиневом на виконання рішень Конституційного суду Молдови про правильне визначення офіційної мови цієї держави – румунської мови, Ауреску повторив прохання до української влади вжити необхідних заходів для визнання неіснування так званої "молдовської мови", – йдеться в повідомленні МЗС Румунії.

Зазначимо, що українська сторона повідомляла лише про обговорення "двосторонніх та регіональних питань, спрямованих на посилення безпеки в Чорноморському регіоні та за його межами".

Наприкінці березня президентка Молдови Майя Санду промульгувала закон про заміну словосполучення "молдовська мова" на "румунська мова" у всіх молдовських законах, зокрема Конституції.

За словами молдовської президентки, ті, хто десятиліттями говорив, що громадяни Молдови говорять "молдовською", а не румунською мовою, "переслідують лише одну мету: розділити нас".

Деталі читайте у статті: Кінець "молдовської мови". Нащо Молдова змінює конституцію та чому це важливо для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: