В МВС Естонії пояснили, чому не готові впускати росіян, які втікають від участі у війні

Понеділок, 17 квітня 2023, 16:45

В естонському МВС пояснили, що з безпекових міркувань не хочуть надавати притулок росіянам, які втікають від мобілізації в РФ. 

Як повідомляє ERR, пише "Європейська правда", про це сказав заступник секретаря з внутрішньої безпеки МВС Естонії Вейко Коммусаар. 

Він зазначив, що мобілізація у Росії і чиєсь бажання втекти від неї не може вважатися підставою для в’їзду до Естонії. 

Його коментар з’явився після заяви однієї з російських адвокатів, яка закликала росіян за кордоном просити владу у країнах перебування дозволити в’їзд співвітчизникам, які хочуть уникнути участі у війні проти України, чи надати варіанти транзиту до іншої безпечної країни. 

"Із суто людської точки зору – ситуація зрозуміла, і можна зрозуміти, що багато хто не хоче йти воювати за Путіна. Проте втікати до Естонії, з нашої точки зору, – це неприйнятно. Є інші способи мобілізувати зусилля і протистояти Путіну… Відкривати кордони Естонії і Європи для десятків тисяч чоловіків у розквіті сил – це реальна безпекова загроза", – зауважив Вейко Коммусаар. 

Він нагадав, що Естонія не впускає росіян з шенгенськими візами – за винятком тих, хто їде з гуманітарних причин або до родичів з естонськими посвідками на проживання. 

"Втеча від мобілізації за допомогою шенгенської візи не буде вважатися "гуманітарними причинами". У Естонії російські громадяни можуть подати заявку на міжнародний захист, проте втеча від мобілізації не вважатиметься важливою передумовою для цього. Кожен запит буде розглядатися індивідуально", – додав посадовець. 

Нагадаємо, у Латвії росіянин, який втік від мобілізації, через суд добився права на статус біженця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: