Словаччина заборонила імпорт українських сільгосптоварів, транзит залишається

Понеділок, 17 квітня 2023, 18:05

Уряд Словаччини на засіданні в понеділок схвалив запровадження з 19 квітня заборони на імпорт українського зерна та деяких сільськогосподарських товарів з України, але не на їхній транзит словацькою територією.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на агентство TASR, про це на брифінгу після засідання уряду повідомив міністр сільського господарства Словаччини Самуель Влчан.

ЄС цього тижня обговорить заборону Польщі та Угорщини на імпорт зерна з України - Reuters

За словами словацького міністра, цей крок спрямований на захист словацького агропродовольчого сектору й особливо здоров'я споживачів.

"Польща вдалася до дуже жорстких заборон, і ми повинні були відреагувати, щоб захистити словацький ринок у частині тих сільськогосподарських та харчових продуктів, де ми маємо власну самодостатність", – зазначив Влчан.

"Сьогоднішньою постановою уряд не вводить заборону на транзит через шляхи солідарності до портів, щоб продукція з України, призначена для третіх ринків за межами ЄС, могла й далі вивозитись", – додав він.

Заборона імпорту поширюється на зернові, цукор, сухі корми, зерно, хміль, льон і коноплі, фрукти й овочі, продукти переробки фруктів та овочів, а також вино, етиловий спирт сільськогосподарського походження та мед і продукти бджільництва.

15 квітня уряд Польщі вирішив заборонити імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України до 30 червня, щоб захистити польський аграрний сектор. 16 квітня Угорщина також оголосила про тимчасову заборону імпорту зернових та олійних культур з України.

Про те, як експорт українського зерна спричинив напругу у відносинах України і Польщі, "ЄвроПравда" розповідала у статті "Небезпечне зерно". Також читайте: Уроки зернової кризи: як Україна має реагувати на протести фермерів з ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: