Шольц розкритикував Швейцарію за вето на постачання боєприпасів для України

Середа, 19 квітня 2023, 11:07

Канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував швейцарський уряд за його позицію нейтралітету, через який Берлін не може поставити швейцарські боєприпаси в Україну.

Про це він заявив на пресконференції з нагоди візиту президента Швейцарії Алена Берсе в Берлін, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Посилаючись на свою давню традицію нейтралітету, швейцарський уряд блокує поставку німецьким урядом боєприпасів для зенітної самохідної установки Gepard в Україну.

"Ми обговорювали це питання. Ця війна в Європі закликає всіх нас критично переглянути наше уявлення про себе і іноді бути готовими приймати незручні, але правильні рішення", – сказав Шольц.

Німеччина також має традицію не постачати зброю в активні військові конфлікти, але відмовилася від цієї позиції, щоб допомогти Україні.

Шольц водночас привітав приєднання Швейцарії до санкцій ЄС. "Також добре, що ми перебуваємо в тісному контакті зі Швейцарією в питаннях, як ми можемо підтримати Україну фінансово", – додав він.

Нагадаємо, Берсе, коментуючи у Берліні можливість реекспорту швейцарської зброї в Україну, заявив, що наразі про це не може бути й мови.

Раніше уряд Швейцарії підтвердив, що не змінюватиме свою давню політику, яка забороняє передачу зброї швейцарського виробництва до третіх країн, зокрема до України.

Про те, чому Берн не дає згоди на передачу озброєнь свого виробництва Україні, читайте у статті Приховати зброю від України: як Швейцарія заплуталася у своєму нейтралітеті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: