Росія очолила Радбез ООН, 100 БТР з Польщі, Угорщина лякає ядерною війною: новини вихідних

Дайджест
Неділя, 2 квітня 2023, 20:00

Серед головних тем вихідних – огляди британської розвідки, переговори і "мирні пропозиції", реакція на головування Росії в Радбезі ООН, розширення НАТО та підтримка України. 

Україна за кошти ЄС та США купить у Польщі 100 сучасних бронетранспортерів Rosomak.

Друга група українських артилеристів завершила навчання на САУ AS90 у Британії. AS90 – це гнучка, високоточна сучасна артилерійська система, яка забезпечує броньований захист свого екіпажу, одночасно дозволяючи йому уражати цілі на великій відстані.

Латвія організує курс психологічної підтримки для українських прикордонників.

Міністерка оборони Яна Чернохова в неділю запевнила, що на складах чеських Збройних сил усе ще є військове обладнання, яке може бути передане як допомога Україні.

Всі важливі і цікаві новини вихідних 1 та 2 квітня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з Росією 

Британська розвідка повідомляє, що плани російського військового командування розширити підконтрольні території Донбасу під час зимового наступу зазнали невдачі.

В огляді нагадують, що 11 січня 2023 року начальник Генерального штабу Росії генерал Валерій Герасимов взяв на себе особисте командування "спеціальною військовою операцією" в Україні.

"Перебування Герасимова на посаді характеризується спробами розпочати загальний зимовий наступ з метою поширення російського контролю на весь Донбас. Через 80 днів стає все більш очевидним, що цей проєкт провалився", – зазначає розвідка.

Крім того, в огляді розповіли про роль алкоголізму у війні Росії проти України. Британці посилаються на "російський інформаційний Telegram-канал", який 27 березня повідомив про "надзвичайно високу" кількість інцидентів, злочинів і смертей, пов'язаних із вживанням алкоголю серед розгорнутих російських військ.

У лавах сил оборони України загинули вже 40 бійців родом з Грузії та вісім громадян Франції

А тепер – щодо переговорів та "мирних пропозицій".

Посол України у Білорусі Ігор Кизим відповів на озвучені Александром Лукашенком "мирні пропозиції" для України – зазначивши, що не розуміє, навіщо Мінськ вв’язався у війну РФ та як у Лукашенка досі не розуміють суті подій. 

За його словами, план мирного врегулювання вже існує і це "формула миру", яку Київ презентував ще восени 2022 року.

Нагадаємо, 31 березня Лукашенко під час послання до Національних зборів запропонував Україні і Росії зупинити бойові дії без права переміщати війська і техніку і назвав запланований контрнаступ ЗСУ "вкрай небезпечним".

Також він заговорив про можливість розміщення російської стратегічної ядерної зброї на території Білорусі.

Тим часом, у партії Орбана лякають "ядерною війною" в Україні. Лідер фракції угорської партії влади "Фідес" Мате Кошич у неділю повторив твердження Будапешта про нібито намагання втягнути якнайбільшу кількість західних країн у повномасштабну війну Росії проти України.

"Чим більше країн втягується у війну в Україні, тим швидше ми рухаємося до світової війни. А якщо буде світова війна, то це буде ядерна війна", – заявив угорський політик.

До цього свій "мирний план" публікував Китай. Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що не має заперечень проти того, аби припинення повномасштабних бойових дій в Україні відбулося за посередництва Китаю.

В суботу звернення до німецького канцлера Німеччини Олафа Шольца під назвою "Укладіть мир!" опублікували історик Петер Брандт – син колишнього канцлера ФРН Віллі Брандта, архітектора "нової східної політики", яка призвела до зближення ФРН і НДР, ексголова Німецької конфедерації профспілок Райнер Гофман та колишній депутат парламенту від СДПН Міхаель Мюллер.

У зверненні закликають співпрацювати з Францією, щоб переконати країни Бразилії, Китаю, Індії та Індонезії виступити посередниками з метою швидкого припинення вогню в Україні.

"Це було б необхідним кроком для припинення вбивств і вивчення можливостей для миру. Тільки тоді можна буде прокласти шлях до спільного порядку безпеки в Європі", – вважають автори звернення, під яким підписались кілька колишніх політиків партії Шольца.

Посол України в Німеччині Олексій Макєєв розкритикував чергові заклики німецьких діячів, до миру та якнайшвидших переговорів Києва та Москви.

За його словами, такі заклики мають лише одну мету – "Приховати злочини Росії і, відповідно, відповідальність російського режиму".

"З огляду на жорстоку російську агресивну війну проти України єдиним можливим закликом до миру є: "Пане Путін, негайно виведіть свої війська з усієї української території!", – наголосив Макєєв.

До речі, 1 квітня президент України Володимир Зеленський та президент Франції Еммануель Макрон телефоном поговорили про оборонну співпрацю та кроки на міжнародній арені.

Очільники зовнішньополітичних відомств США й Росії Ентоні Блінкен і Сергєй Лавров у неділю провели першу з липня 2022 року телефонну розмову.

У Москві заявили, що міністри обговорювали незаконне затримання в Росії журналіста американського видання The Wall Street Journal Евана Гершковича, якого звинуватили у шпигунстві.

"Під час бесіди порушувалися також деякі актуальні питання двостороннього характеру", – додали в російському відомстві, не уточнивши, про що йдеться.

Головування РФ в Радбезі ООН

Росія з 1 квітня почала головувати в Раді безпеки ООН.

Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що перехід до Росії головування в Раді Безпеки ООН пасує для першоквітневого Дня дурня.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс іронічно привітав Росію з початком головування в Раді безпеки Організації Об’єднаних Націй: "З нетерпінням чекаємо на енергійні дискусії щодо пропозиції України про місце призначення ваших військових кораблів". 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав членів Ради безпеки ООН не дати РФ зловживати її головуванням у цьому органі

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський у неділю підтримав заклики української сторони до реформування Організації Об’єднаних Націй з огляду на головування в Раді Безпеки Росії.

Підтримка України 

Україна купить у Польщі 100 бронетранспортерів Rosomak.

"Rosomak – це найсучасніші бойові транспортери. Оплату за цю покупку буде здійснено за рахунок коштів ЄС та США", – йдеться у повідомленні прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького.

Rosomak є ліцензійною копією фінського БТР Patria AMV 8x8. Основним озброєнням бронетранспортера є 30 мм гармата Mk44 із системою стабілізації та кулемет калібру 7,62 мм UKM-2000C.

Друга група українських артилеристів завершила навчання на САУ AS90 у Британії.

AS90 - це гнучка, високоточна сучасна артилерійська система, яка забезпечує броньований захист свого екіпажу, одночасно дозволяючи йому уражати цілі на великій відстані.

Латвія організує курс психологічної підтримки для українських прикордонників.

До речі, міністерка оборони Яна Чернохова в неділю запевнила, що на складах чеських Збройних сил усе ще є військове обладнання, яке може бути передане як допомога Україні.

Розширення НАТО 

Ердоган затвердив рішення парламенту, що дає "зелене світло" для вступу Фінляндії у НАТО.

Глава МЗС Фінляндії очікує, що країна офіційно стане членом Альянсу приблизно за два тижні.

Швеція привітала Фінляндію із наближенням моменту вступу в НАТО.

Низка виборів

У Фінляндії сьогодні обирали парламент: популярний уряд Санни Марін може не втримати позицій. Надвечір стало відомо, що партія прем’єрки Фінляндії попередньо поступається коаліції консерваторів на виборах

У Чорногорії голосували за президента в другому турі виборів, а у Болгарії проходили п’яті за два роки дострокові вибори в парламент. За даними екзитполів в Болгарії, два найбільші блоки з великим відривом перемагають на парламентських виборах.

Також у Парижі голосували за заборону електроскутерів.

Щодо майбутніх парламентських виборів у Туреччині, то, за даними свіжого опитування, альянс Ердогана може втратити більшість у парламенті після виборів.

Серед інших новин вихідних

Заступнику Сійярто на Закарпатті розповіли про відсутність "утисків" угорців.

Влада Вірменії обіцяє РФ не видавати Путіна суду в Гаазі після ратифікації Римського статуту.

У Берліні за рік зареєстрували у 2,5 більше злочинів проти українців, ніж проти інших груп.

У Швейцарії через шторм зійшли з рейок два регіональні потяги, близько 15 постраждалих.

У Норвегії зійшли кілька лавин, загинули чотири людини.

Трампу висунуть щонайменше одне звинувачення у кримінальному злочині. Експрезидент США зібрав понад $5 млн пожертв після висунення йому обвинувачень.

У Римі затримали трьох екоактивістів, які вилили "нафту" у відомий фонтан столиці.

Українці Молдови поскаржилися на Додона у прокуратуру за схвалення війни РФ.

Власника "улюбленого пабу Путіна" в Дрездені ув’язнили за побиття журналістів на акції.

Євродепутатка на акції у Тбілісі підтримала затриманого через протести проти "іноагентського" закону.

КНДР прямо погрожує ядерною зброєю після військових навчань США та Південної Кореї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: