Литва може допомогти експортувати мільйон тонн зерна з України

Четвер, 20 квітня 2023, 12:50

Литва може допомогти Україні експортувати до мільйона тонн зерна залізницею після того, як Польща тимчасово заборонила імпорт агропродукції з України.

Як пише "Європейська правда", про це заявила міністр економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте, повідомляє видання Verslo zinios.

За її словами, зерно з України можуть вивозити залізничним транспортом для подальшого переправлення через Клайпедський державний морський порт.

"Клайпедський порт і Литовська залізниця можуть зіграти важливу роль у створенні імпульсу, щоб допомогти Польщі вирішити ситуацію, що склалася, і гарантувати експорт зерна за межі ЄС", – зазначила Армонайте.

Своєю чергою президент Асоціації литовських морських вантажних компаній Вайдотас Шилейко сказав, що Клайпедський порт здатний переправляти понад мільйон тонн зерна на рік, але через складну логістику більше вивозити неможливо.

Останніми днями Польща, Угорщина та Словаччина заборонили імпорт українських сільгосптоварів, у Румунії лунають заклики до цього через шкоду для місцевих фермерів у зв’язку з нижчими цінами української продукції.

У вівторок Україна домовилась із Польщею про розблокування транзиту свого зерна.

За даними Financial Times, Брюссель готує надзвичайні обмеження на імпорт українського зерна до п'яти країн-членів ЄС.

Дивіться детально про те, чому дружня Польща вдарила по українському експорту та хто допоможе Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: