У Нідерландах жителів закликали у дні пам'яті вивісити державні прапори правильно, а не догори ногами

Понеділок, 24 квітня 2023, 09:06

Мери міст у Нідерландах та сім'ї загиблих солдатів звернулися до громадян з проханням вивішувати державні прапори у дні пам'яті належним чином, а не догори ногами, як вони роблять на тлі протестів проти суперечливої політики уряду щодо викидів азоту.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йде мова у публікації Euractiv.

У зв'язку з розбіжностями між урядом і фермерами щодо азотної політики країни багато громадян почали вивішувати прапор Нідерландів догори ногами на знак протесту. Представники органів влади закликали людей не робити цього у пам’ятні дні.

У Гаазі конфіскували трактори у фермерів, які пригнали їх на протест у центр попри заборону

"Я не буду стояти на шляху свободи вираження поглядів. Звичайно, не тоді, коли хтось хоче протестувати або висловлюватися у власному будинку. Але в такі дні, як День короля, або 4 і 5 травня, коли люди бачать перевернутий прапор, їм боляче. Ми повинні пам'ятати про це теж", – сказав мер міста Есселстайн Патрік ван Домбург в інтерв'ю NOS.

4 травня у Нідерландах вшановують пам’ять цивільних осіб і солдатів, які загинули в країні та в інших місцях світу під час Другої світової війни та під час інших військових операцій. 5 травня країна відзначає кінець німецької окупації під час Другої світової війни.

Королівський комісар Арно Брок заявив, що на знак поваги до тих, хто хоче відзначити 4 травня і День визволення, було б правильно зупинити вивішування перевернутих прапорів.

Практику вивішування прапорів догори ногами на знак протесту широко підтримала партія BoerBurgerBeweging (BBB), аграрна протестна політична сила, яка здобула значну перемогу на регіональних виборах минулого місяця.

Партія закликала своїх прихильників знову вивісити прапор правильно після свого успіху на виборах.

"Для нас боляче бачити, що прапор висить догори ногами. Наша дитина, наш батько, партнер, брат чи сестра повернулися додому в труні під цим самим прапором", – йдеться в листі, опублікованому сім'ями нідерландських солдатів і жертв Другої світової війни.

Вже багато місяців фермери, які виступають проти планів уряду Нідерландів регулювати викиди парникових газів, реагують протестами. Зокрема, вони рухаються на тракторах до Гааги, попри заборону на в'їзд важких транспортних засобів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: