Прем'єри трьох країн ЄС пояснили, чому зараз не час послаблювати рішучість у підтримці України

Понеділок, 24 квітня 2023, 17:30

Світ не може піддаватися втомі від війни і послаблювати рішучість у підтримці України, оскільки будь-яке зволікання Москва використає на свою користь.

Про це йдеться у статті прем'єр-міністрів Польщі, Чехії, Словаччини Матеуша Моравецького, Петра Фіали, Едуарда Гегера у журналі Foreign Affairs, повідомляє "Європейська правда".

Глави урядів наголошують, що їхній заклик слід сприймати серйозно, оскільки якщо Росія переможе, а Україна впаде, наступною може стати Центральна Європа.

"Ось чому ми також повинні продовжувати підтримувати Україну, доки російські війська не будуть повністю виведені з її території, поклавши остаточний край реваншизму та імперіалізму Кремля", – йдеться у статті.

"Припинити війну з Росією, яка все ще володіє Кримом і територіями на сході України, було б схоже на відкрите запрошення всім авторитарним божевільним, які думають, що це нормально – вторгатися до своїх сусідів на основі сфабрикованих, ненависницьких наративів", – вважають прем’єри.

Вони також попередили про небезпеку заморожування конфлікту.

"Мир може настати лише на умовах України. Заморожування конфліктів – це улюблений спосіб Росії виграти час, вдаючи, що вона припиняє війну, яку сама ж і розпочала. Заморожений конфлікт не принесе стабільності", – йдеться у статті прем’єрів.

"Зараз не час послаблювати нашу рішучість. Оскільки боротьба на полі бою посилюється цієї весни, ми дивимось у майбутнє – літо і осінь. Ми повинні продовжувати підтримувати Україну без жодних застережень", – наголошують вони, підкреслюючи необхідність надання Україні всіх потрібних видів конвенційної зброї і то швидко.

За їхніми словами, кожне вагання, кожне зволікання є небезпечним для України.

"Надання їй важелів, необхідних для перемоги, є найкращим способом уникнути затяжної війни. І ми повинні пам'ятати, що народ України спостерігає за нашими постійними дискусіями про тип зброї, яку ми не наважуємося постачати; хоча дехто з нас може піддатися спокусі втоми від війни, українці продовжують захищати свою країну і свої життя", – йдеться у статті.

Нагадаємо, глава МЗС Дмитро Кулеба пояснив, чому Україні і світові потрібен справжній мир, а не замирення агресора.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: