Як Путін озброює НАТО і збільшує контингент Альянсу біля кордонів Росії

Аналітика коротко
Вівторок, 25 квітня 2023, 13:00

Майже за рік після широкомасштабного російського вторгнення в Україну НАТО переглядає підхід до стримування головного континентального агресора.

Після воєнних злочинів Росії на окупованих територіях України країни Східної Європи більше не готові розглядати будь-яку російську окупацію власних територій до очікування допомоги. 

На зміну приходить нова концепція – стримування шляхом недопущення удару, йдеться у статті юриста-міжнародника, керівника проєкту "Нотатки Атлантиста" Олександра Калініченка Ані кроку назад: як НАТО змінює принцип захисту своїх членів.

Скорочення оборонних інвестицій з боку членів Альянсу після завершення холодної війни створило фундаментальну проблему: стратегічний баланс в Європі змістився на користь Росії до такої міри, що основні елементи стримування НАТО втратили свою актуальність.

Це показали події 2014 року: Альянсу довелося терміново посилювати свої можливості стримування за рахунок підкріплення в поєднанні з передовою присутністю на сході – формуванням чотирьох багатонаціональних бойових тактичних груп в Естонії, Латвії, Литві та Польщі.

Зважаючи на широку географію, НАТО після 2014 році майже за замовчуванням обрав стратегію стримування шляхом удару у відповідь.

Військове командування Альянсу розробило послідовний план – військову стратегію – для реалізації цієї позиції.

Вона означає, що в разі конфлікту з Росією можлива тимчасова окупація російськими військами частини країн НАТО, таких як держави Балтії або Польща.

Передбачалося, що ці території звільнять після прибуття основних сил союзу, насамперед США.

Але, як засвідчило дослідження, проведене корпорацією RAND 2016 року, "НАТО в нинішньому становищі не може успішно захищати територію своїх найвразливіших членів".

Альтернативою є стримування шляхом недопущення удару, для чого аналітики мали визначити критично важливі точки, на які Росія могла б напасти, і розбудовувати потужну оборону навколо них.

Однак до останнього часу в Альянсі були явно не готові до таких змін.

Все змінилося із повномасштабним вторгненням Росії в Україну 24 лютого 2022 року. Майже всім союзникам стало зрозуміло, що оборонна доктрина НАТО має змінитися.

На минулорічному саміті НАТО у Мадриді члени Альянсу ухвалили нову стратегію і домовились посилити оборону і стримування.

Стратегія "стримування шляхом недопущення удару" передбачає постійне розміщення значних контингентів військ НАТО біля кордонів із Росією.

Нова концепція припускає, що країни НАТО прагнутимуть не допустити окупації навіть частини своєї території.

Враховуючи явну недостатність ресурсів для оборони країн-членів в Чорноморському регіоні, підтримка України з боку Альянсу стає ще більшою стратегічною необхідністю, адже саме завдяки ефективним діям ЗСУ військовий потенціал Росії за останній рік істотно зменшився.

Докладніше – у матеріалі Олександра Калініченка Ані кроку назад: як НАТО змінює принцип захисту своїх членів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: