Шольц запросив прем'єра Китаю до Німеччини, аби послабити напруженість – ЗМІ

Вівторок, 25 квітня 2023, 14:58

Канцлер Німеччини Олаф Шольц запросив китайського прем'єра Лі Цяна на переговори до Берліна 20 червня у спробі послабити напруженість у відносинах між ЄС та урядом у Пекіні. 

Про це, як пише "Європейська правда", стало відомо агентству Bloomberg з власних джерел.

Шольц прагне залучити Китай як ключового партнера для сприяння глобальному миру і боротьбі зі зміною клімату, одночасно встановлюючи червоні лінії для будь-яких змін статус-кво на Тайвані, зазначили джерела на умовах анонімності.

Запрошення Шольца має на меті тримати двері відчиненими для політичного діалогу в умовах погіршення відносин між Європою і Китаєм, додали співрозмовники агентства. 

Джерела прогнозують, що канцлер Німеччини підніме гострі питання, такі як обмеження доступу європейських компаній на ринки Китаю, порушення прав людини і ситуація на Тайвані.

Німеччина розглядає Пекін як супротивника в певних питаннях, проте Шольц виступає проти повного відокремлення від Китаю, важливого торговельного партнера і ключового напрямку для німецького експорту.

Німецькі посадовці добре усвідомлюють, що переговори відбудуться в делікатний момент для Європи, оскільки ЄС намагається визначити послідовний підхід щодо Китаю. 

Між тим, глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі вважає, що його країна повинна взаємодіяти з Китаєм, а не ізолювати Пекін в умовах нової холодної війни.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: