Які загрози для України несе новий передвиборчий сезон в США

Аналітика коротко
Середа, 26 квітня 2023, 09:05

Президент Байден таки прийняв рішення йти на другий президентський термін.

Про те, що означатиме це рішення для відносин України та США та для української протидії агресії РФ читайте в статті директорки Центру "Нова Європа" Альони Гетьманчук Байден йде на другий термін. Що означає для України оголошене рішення президента-кандидата.

Для тих, хто добре знайомий з політичною кар'єрою Байдена, його президентство виявилось достатньо передбачуваним для України.

Україні, стікаючи кров’ю, довелось відчути на собі всі напрацьовані за пів століття в американській політиці не тільки переваги, але й недоліки байденівського стилю – його славнозвісну нерішучість, надмірну обережність у діях (але не в заявах), болісне прораховування усіх можливих і неможливих ризиків.

Адміністрація Байдена чітко і відверто дала зрозуміти вустами радника з питань нацбезпеки, що її політика щодо України переслідує дві мети – допомагати Україні вистояти і не допустити Третьої світової війни.

Однак рішення, які приймаються (а головне – не приймаються) адміністрацією президента США, свідчать про те, що головний фокус робиться саме на другому елементі цієї політики. 

Саме це, так виглядає, і є ключовим завданням Білого дому, а не перемога України.

Тоді, коли страх стати президентом, за якого світ опинився на межі ядерної катастрофи, цілком реальний і відчутний у багатьох, передусім урядових, кабінетах. 

До цього страху ще стрімко додаються панічні настрої з приводу того, щоб не опинитися з вихолощеними складами озброєнь перед потенційним конфліктом з Китаєм.

І тут виникає питання: хіба перемога України у війні не стане й перемогою Байдена, сприяючи таким чином його переобранню?

Так, але проблема в тому, що для посилення позицій Байдена під час кампанії йому, очевидно, достатньо буде і того, що у США називають "negotiated peace" (мир, досягнутий в результаті переговорів), який він може "продати" виборцю як досягнуте ним завершення війни.

Доброю новиною для Києва є те, що за збереження подібного розкладу підтримка триватиме.

Натомість погана новина полягає у тому, що перегляду стратегії від "так довго, як потрібно" до "у тому обсязі, як потрібно для перемоги" за президентства Байдена навряд чи варто очікувати.

Інше питання, чи є інший реальний кандидат у президенти США, який був би готовий інвестувати в перемогу України? Поки неочевидно. А на тлі Трампа Байден взагалі може виглядати як справжнє коло порятунку…

Майже напевно можна стверджувати, що, окрім Байдена, ніхто з основних кандидатів краще не розуміє ні України, ні її ваги в регіоні, ні наслідків війни для глобальної безпеки та демократії… 

Однак проблемою є те, що це розуміння не завжди трансформується у відповідні практичні дії. У вербальну політику – так, у практичні дії – ні.

За Байдена чітко вимальовується бажання Вашингтона надавати Україні ту підтримку, яку вони вважають для нас найбільш потрібною, а не яку найбільше просить Україна.

З посиленням амбітності наших запитів ця асиметрія наростатиме.

Докладніше – у матеріалі Альони Гетьманчук Байден йде на другий термін. Що означає для України оголошене рішення президента-кандидата.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: