Резолюція США щодо перемоги України, санкції проти Кирила, хвороба Ердогана: новини дня

Дайджест
Середа, 26 квітня 2023, 21:02

Зеленський сьогодні вперше після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну поговорив з китайським колегою Сі Цзіньпіном. Як зазначив глава української держави, розмова була змістовною та тривалою.

Китай після розмови президентів відправить посланця в Україну.

Переговори Зеленського з лідером Китаю привітали у США та Франції

Президент Італії на зустрічі українським прем’єром висловився за справедливий мир та якнайшвидший вступ України до ЄС.

Денис Шмигаль, разом з главою МЗС та міністеркою економіки приймали участь у Римі на двосторонній конференції щодо відбудови України

У конференції, крім представників італійського уряду, брали участь представники італійського бізнесу, зокрема Iveco, Enel, Eni, Ferri, Parmalat, Altec, Leonardo Spa та інші.

Під час заходу буде підписано низку меморандумів. 

Щодо підтримки від інших країн, то члени Палати представників Конгресу США презентували двопартійний проєкт резолюції з позицією щодо умов перемоги України.

Словенія таємно передала Україні 20 бронетранспортерів.

Командувач НАТО в Європі повідомив, що партнери поставили вже понад 98% обіцяних Києву бойових машин.

А ще багато новин на тему агроекспорту з України та впливу Росії.

Все важливе і цікаве за 26 квітня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Щодо переговорів про мир 

Складається враження, що на тлі все частіших розмов щодо контрнаступу України країни БРІКС все більше активізуються довкола питання злочинної війни в Україні. До речі, і сьогодні генерал США заявив, що українці перебувають "у хорошій позиції" для контрнаступу проти російських військових.

Зокрема, президент Володимир Зеленський сьогодні вперше після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну поговорив з китайським колегою Сі Цзіньпіном. Як зазначив глава української держави, розмова була змістовною та тривалою.

Китай після розмови президентів відправить посланця в Україну.

Переговори Зеленського з лідером Китаю привітали у США та Франції

З іншого боку, прем'єр Іспанії привітав пропозицію іншого члена БРІКС – Бразилії – щодо посередництва у війні в Україні. Президент Бразилії Лула да Сілва відвідав Іспанію та пропонує створити групу країн-посередників.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес визнав, що у питанні ставлення до війни проти України у нього з бразильським лідером є певні розбіжності. 

Бразильський президент наголосив, що Бразилія "з самого початку засудила територіальну окупацію України". Але, за його словами, "ми не повинні годувати цю війну", натякаючи на постачання зброї з країн НАТО в Україну для сприяння її обороні та боротьбі проти Росії.

Як відомо, Іспанія є однією з тих країн, які підтримують Україну зброєю.

Раніше президент Бразилії обурив багатьох тим, що пропонував віддати Крим Росії, аби закінчити війну.

Щодо ще одного учасеника БРІКС, Південно-Африканської Республіки, то в офісі президента країни заявили, що ПАР не планує виходити з Міжнародного кримінального суду через незгоду з ордером на арешт президента РФ Владіміра Путіна. 

Нагадаємо, на пресконференції з президентом Фінляндії президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що керівна партія вирішила, що ПАР повинна вийти з Міжнародного кримінального суду, який минулого місяця видав ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна.

Щодо того, чи заарештує Південно-Африканська Республіка Путіна, президент країни Сиріл Рамафоса сказав, що "це питання розглядається".

У серпні 2023 року має відбутися саміт БРІКС за участі лідерів країн. У Кремлі підтвердили, що Путін отримав запрошення на саміт. 

До речі, попри вторгнення Росії в Україну угорська влада також не обірвала зв’язки з РФ.

Зокрема, уряд Угорщини активно лобіював в ЄС звільнення від будь-яких санкцій, накладених на російський газ, нафту та ядерне паливо, а також погрожував накласти вето на запропоновані дії ЄС проти Москви.

Посол США в Будапешті Девід Прессман заявив, що заклик угорського уряду до припинення вогню в сусідній Україні є "цинічним" з огляду на те, що значні території країни окуповані російськими військами.

"Коли ми чуємо, що політики виступають за умиротворення, яке маскується під мир, давайте будемо дуже відвертими: сьогодні мир може встановити одна людина. Якщо Путін припинить воювати, війна закінчиться. Якщо Україна припинить воювати, закінчиться Україна", – заявив Прессман на панельній дискусії в Будапешті.

"Цинічно закликати до припинення вогню, коли не ваша країна майже на 20% окупована іноземною армією", – сказав він.

Президент Італії висловився за справедливий мир та якнайшвидший вступ України до ЄС.

Про це він сказав у рамках зустрічі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем у Квіринальському палаці.

Конференція з відбудови України

Прем’єр України Денис Шмигаль, разом з главою МЗС Дмитром Кулебою та міністеркою економіки Юлія Свириденко сьогодні приймали участь у Римі на двосторонній конференції щодо відбудови України. Зі сторони Італії у заході брали участь прем’єрка Італії Джорджія Мелоні, віцепрем’єри Антоніо Таяні і Маттео Сальвіні та інші італійські урядовці.

У конференції брали участь представники італійського бізнесу, зокрема Iveco, Enel, Eni, Ferri, Parmalat, Altec, Leonardo Spa та інші.

Прем’єрка Італії пообіцяла допомогти Україні швидше вступити в ЄС. Також вона повідомила, що Італія хоче прийняти конференцію з відновлення України у 2025 році.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, що експортно-кредитне агентство Італії SACE готове виділити ще 1 млрд євро, щоби підтримати торговельно-фінансові операції, зокрема у сфері охорони здоров'я та інфраструктури.

Сьогодні ввечері Шмигаль повідомив, що під час заходу будуть підписані угоди, які "додадуть динаміки взаєминам країн": меморандум між українським МЗС та Італійським торговим агентством для активізації торговельних відносин; меморандум для захисту довкілля та відновлення екології; меморандум про співробітництво у промисловій галузі; меморандум між "Укрзалізницею" та компанією MERMEC, яка спеціалізується на діагностиці залізничних колій; меморандум між аграрними асоціаціями для втілення сучасних проєктів у процесі відновлення України; Меморандум між компанією We Build та "Укргідроенерго" про співробітництво у будівництві гідроелектростанцій.

Також меморандум про співпрацю підпишуть Харківщина та італійський регіон Емілія-Романія, Київщина і Тоскана.

Також президент України Володимир Зеленський обговорив продовження оборонної співпраці з прем’єр-міністром Італії Джорджією Мелоні.

Підтримка України від інших країн

Члени Палати представників Конгресу США презентували двопартійний проєкт резолюції з позицією щодо умов перемоги України.

У резолюції пропонують закріпити як позицію Палати представників США щодо умов перемоги України наступне:

– що політика США спрямована на те, щоби Україна змогла відновити територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів 1991 року;

– що мир після перемоги України слід забезпечити шляхом інтеграції України до НАТО та інших євроатлантичних інституцій;

– що США працюватимуть разом із партнерами над тим, щоби Україна отримала від РФ репарації, керівництво РФ притягли до відповідальності за злочин агресії, а воєнні злочинці постали перед судом; щоби Україна отримала допомогу від світу для відбудови.

Але, нагадаємо, це тільки пропозиція – проєкт резолюції. 

Тим часом, Словенія таємно передала Україні 20 бронетранспортерів.

Командувач НАТО в Європі повідомив, що партнери поставили вже понад 98% обіцяних Києву бойових машин.

Хорватія прийняла на лікування 19 українських військових, а естонські інструктори підготували тисячу українських військових.

Також стало відомо, що центр обслуговування Leopard 2 з України запрацює у Польщі в травні.

Проте, лишаються і проблеми. Посли країн Європейського Союзу в середу не дійшли згоди у питанні спільних закупівель боєприпасів для України, і неясно, чи вдасться досягти компромісу в п'ятницю.

"Постачання боєприпасів з ЄС в Україну викликає все більше збентеження", – заявив один західний дипломат.

Експорт агропродукції з України 

Переговори буксують не тільки щодо боєприпасів для України, але й, нагадаємо, щодо експорту агропродукції з України. 

У вівторок третій раунд переговорів Єврокомісії з міністрами сільського господарства Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини завершився невдачею. Єврокомісію почало дратувати те, що країни все більше розширюють список українських продуктів, імпорт яких вони хочуть заборонити.

А Польща, яка заборонила до 30 червня імпорт зерна та іншої сільгосппродукції з України, хоче заборони на імпорт зерна з України щонайменше до кінця року.

Якщо Польща, Угорщина, Болгарія і Словаччина не скасують свої односторонні заборони, то Єврокомісія офіційно на центральному рівні перейде до заборони експорту саме до Румунії.

"Переговори з державами все ще тривають. Румунія буде захищена рішенням Європейської комісії, і ... отримає компенсацію для фермерів", – сказав міністр сільського господарства Румунії Петре Деа журналістам після зустрічей у Брюсселі та Люксембурзі.

Раніше повідомлялося, що Румунія не заборонятиме в односторонньому порядку імпорт українського зерна і чекатиме, поки Європейська комісія запровадить заходи, спрямовані на допомогу фермерам Центральної та Східної Європи.

Криза приносить і побіжні проблеми. На тлі "зернової кризи" у ЄС перенесли голосування про продовження скасування мит для України.

"Обговорення відбулося з подальшим ухваленням рішення провести голосування на засіданні в п'ятницю", – повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" європейський дипломат.

Також нагадаємо, що і Туреччина з 1 травня 2023 року планує для всіх країн-експортерів відновити мито на імпорт ключових зернових культур. Воно становитиме 130% і пошириться на пшеницю, ячмінь, кукурудзу, жито, овес і сорго.

У Мінагрополітики України повідомили, що це не позначиться на українському експорті.

Тим часом, глава МЗС Росії Сергєй Лавров зазначив, що ситуація довкола зернової ініціативи (документ, підписаний Туреччиною та ООН) "не розв’язується і заведена у глухий кут нашими західними колегами". 

До речі, щодо Лаврова, міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський у відповідь на коментарі глави МЗС Росії про чеського президента назвав російського дипломата клоуном і заявив, що керівництво терористичної РФ має постати перед трибуналом.

Вплив Росії

ЗМІ отримали плани Кремля щодо впливу на держави Балтії.

Загалом Росія визначає своїми цілями збереження максимальної присутності російської мови в освіті, створення проросійських організацій і вплив на суспільство через них, супротив знесенню пам’ятників радянської доби, просування російського історичного наративу на протидію тому, який сама Росія вважає "фальсифікацією". В Естонії та Латвії РФ дуже розраховує у реалізації своїх цілей на російськомовну меншину. 

У Литві розповіли про спроби розвідок РФ, Білорусі і Китаю вербувати громадян.

А журналісти мовників кількох країн Північної Європи з’ясували, що величезна кількість співробітників російських дипломатичних місій у регіоні, ймовірно, є шпигунами під прикриттям.

Журналісти встановили кілька десятків осіб, які вочевидь є співробітниками Служби зовнішньої розвідки (СЗР), ГРУ або ФСБ, але працювали як нібито персонал дипмісій.

До речі, 13 квітня Норвегія оголосила небажаними особами 15 співробітників посольства РФ у Норвегії, які де-факто займалися шпигунською діяльністю під дипломатичним прикриттям. 

Сьогодні стало відомо, що Росія висилає 10 норвезьких дипломатів.

А Польща, за свідченнями посольства РФ, конфіскувала всі гроші з рахунків диппредставництва.

Слід додати, що над Балтійським морем перехопили три російські літаки.

Решта новин дня 

Чехія запровадила санкції проти російського патріарха Кирила.

Президент Туреччини був змушений перервати передвиборчий ефір через стан здоров'я і скасував передвиборчу програму в середу за порадою лікарів.

Міністр Макрона розповів про своє коріння з України.

У Німеччині визнали екстремістською молодіжну організацію ключової ультраправої партії.

У столиці Кіпру сталася велика пожежа в Російському культурному центрі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: