Французький міністр з українським корінням про вступ до ЄС і НАТО та допомогу у відновленні

Аналітика коротко
Четвер, 27 квітня 2023, 11:45

Клеман Бон – міністр французького уряду, який зараз не обіймає надзвичайно впливової посади (він є міністром з питань транспорту), однак його вважають довіреною особою президента Макрона, одним з наближених до нього урядовців.

Публічно відомо, що з українським досьє його поєднує попередня посада – до другої половини 2022 року Бон був міністром з питань Європи, і саме за його координації Україна отримала статус кандидата в ЄС.

Та виявилося, що це не єдиний зв’язок. З Україною французького міністра об’єднує також його походження, про що ми дізналися, коли зустріли його в Одесі. А після повернення до Парижа Бон погодився дати "Європейській правді" інтерв’ю по відеозв’язку.

Повний виклад розмови з ним – у текстовому матеріалі Міністр з уряду Макрона: "Для нас вже ясно – Україна вступить до ЄС".

Коротко, про що говорив Клеман Бон:

"Мої прабабуся та прадід жили в Одесі і вони поїхали з Одеси приблизно в 1910 році. Вони морем дісталися Туреччини, а звідти – до Марселя на півдні Франції, де оселилися приблизно в 1911 році".

"Україні треба буде провести багато реформ, на запровадження правил і стандартів ЄС потрібен час. Звичайно, швидкість залежить від зусиль держави-кандидата. Крім того, ЄС вперше стикається з тим, що держава-кандидат веде війну на своїй землі і під час цієї війни подає заявку.

Через це дуже важко щось прогнозувати [щодо строків вступу до ЄС]".

"Я хочу чітко підкреслити, немає мінімального строку [вступу до Євросоюзу]. Але вступ до ЄС не моментальний, він потребує часу. Його швидкість залежить від зусиль, обставин і контексту.

Але ясно одне: Україна вступить до ЄС".

"У нас вже є запити від України. Ми готуємося надавати вам автобуси; рейки для побудови залізничної мережі; підтримку кваліфікації ваших авіаційних працівників".

"Попередня, приблизна оцінка, яку зробив Світовий банк, каже про приблизно 400 млрд доларів [на відновлення України]. Ця сума величезна, і вона, можливо, ще зросте.

Через це для фінансування відбудови буде потрібна не тільки державна підтримка… Це означає, що нам треба мобілізувати французькі приватні компанії для роботи від "першого дня після війни". А також нам потрібно вже зараз мати план дій для цього моменту".

"Ідея про те, що вам потрібні тверді [безпекові] гарантії [після війни, але до вступу в НАТО], є цілком зрозумілою. Це – один з очевидних чітких сигналів, який я привіз до Парижа, для своїх французьких колег, з Києва".

"Також має йтися не тільки про формати безпеки, а й про Євросоюз, який теж створює сильну рамку. ЄС – це не військовий або оборонний альянс. Але якщо у вас буде конкретна перспектива і план вступу в ЄС, це теж дасть вам гарантії стабільності".

Докладніше – у матеріалі Міністр з уряду Макрона: "Для нас вже ясно – Україна вступить до ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: