Чим загрожує відсутність поступок ЄС у питанні агроімпорту з України

Аналітика коротко
Четвер, 27 квітня 2023, 19:37

Єврокомісії не вдалося домогтися зняття заборони українського агроекспорту, введеної п’ятьма країнами ЄС.

Це означає, що криза, яка загрожує не лише Україні, а й безпосередньо Євросоюзу, триватиме. І цілком можливо, буде поглиблюватися.

Разом з тим, Брюссель надсилає однозначний сигнал: режим вільної торгівлі з Україною має діяти й надалі.

Про те, як тепер виглядають шанси знайти компромісний вихід з аграрної кризи і до яких поступок варто бути готовій Україні читайте в статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Польща продовжує блокаду: які шанси зберегти ринок ЄС для українського агроекспорту.

25 квітня могло би стати днем виходу з нинішньої кризи.

Згідно з домовленостями, цього дня країни, які ввели обмеження проти українського експорту: Польща, Угорщина, Словаччина, Румунія та Болгарія – мали б їх скасувати, а Єврокомісія натомість ввела б тимчасову, до 5 червня, заборону на чотири позиції українського агроекспорту (пшеницю, кукурудзу, ріпак та соняшник), дозволивши при цьому їхній транзит.

Детальніше про цю домовленість та про причини виникнення кризи можна почитати у статті Зерновий компроміс: як Брюссель хоче владнати кризу з українським експортом в ЄС.

Чи були шанси домовитися? Співрозмовники ЄвроПравди зазначають, що проблемою була лише позиція Польщі – саме ця країна першою запровадила обмеження, і саме вона відстоює можливість продовження дії заборони.

При цьому криза може додатково поглибитися. Збереження транзиту цими країнами означатиме посилення тиску на сусідні з ними країни ЄС, куди прибуватимуть українські агротовари. А відповідно, і там може з’явитися бажання захистити свій ринок, запровадивши схожі обмеження.

Усе це створює проблеми не лише для України, а й для всього Євросоюзу.

Адже нинішні події означають фрагментацію європейського ринку – що прямо суперечить принципам роботи ЄС.

Чому Польщі, яка завзято підтримує Україну у війні з РФ, знадобилося вводити такі обмеження, які створюють чималі проблеми українській економіці?

Причина дуже проста: восени у країні пройдуть парламентські вибори, а голоси польських фермерів стають золотою акцією.

Більш того, в разі перемоги чинної польської влади проблема не зникне, в кращому разі можна розраховувати лише на зниження політичного тиску.

Саме тому в Єврокомісії не хочуть йти на вагомі поступки. Там готові додати до заборони соняшникову олію, але там не готові розглядати можливість продовження дії заборони.

Тимчасова заборона, яку пропонує Брюссель, дає невеличку паузу, щоб знайти довгостроковий механізм вирішення проблеми.

У ЄС не розглядають як вихід із кризи повернення масштабних обмежень проти українського експорту. Втім, не виключено, що обійтися без окремих обмежень все ж не вийде.

На відміну від заборони експорту та обмеження транзиту – кроків, які виглядають вкрай сумнівно з точки зору права ЄС, торгові квоти є інструментом, звичним для Євросоюзу.

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка Польща продовжує блокаду: які шанси зберегти ринок ЄС для українського агроекспорту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: