Генсек НАТО пояснив, чому Швеція через затримку вступу не лишається "сам на сам"

Понеділок, 3 квітня 2023, 15:02

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що Швеція, попри затримку у процесі її вступу до Альянсу, все одно вже інтегрується у його функціонування та не "покинута сам на сам".

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав у відповіді на запитання шведських ЗМІ щодо перспектив для Стокгольма.

"Я абсолютно переконаний, що Швеція стане членом НАТО. Це пріоритет для Альянсу і особисто для мене - подбати, щоб це сталося якнайшвидше", - зазначив Єнс Столтенберг.

Він нагадав, що поки це найшвидший в історії НАТО процес вступу нових членів.

Генсек також наголосив, що Швеція не залишається "сам на сам", хоча поки не стала повноправним членом.

"Рішення саміту у Мадриді, яке ми ухвалили минулого червня, вже було дуже важливим. Це надало Фінляндії та Швеції спеціальний статус – Швеція відтоді може брати участь у військових та цивільних механізмах НАТО, інтегруватися у структури Альянсу… Крім того, декілька союзників надали їй безпекові гарантії. А тепер, коли Фінляндія стає повноправним членом, захищеність Швеції ще більша", - наголосив Столтенберг.

Нагадаємо, на брифінгу Столтенберг підтвердив, що Фінляндія офіційно приєднається до НАТО 4 квітня. Спершу у Гельсінкі очікували, що завершення процедури може зайняти до двох тижнів. 

Читайте також: Передостанній крок до НАТО: що буде з розширенням Альянсу після рішення щодо Фінляндії

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: