Хто стане прем’єром Фінляндії замість дружньої до України Санни Марін

Аналітика коротко
Понеділок, 3 квітня 2023, 19:40

За результатами багатих на сенсації парламентських виборів в Фінляндії прем’єрка країни Санна Марін вимушена залишити прем’єрську посаду, передавши її лідеру правоцентристської "Національної коаліції" Петтері Орпо.

Про те, що це означає для України, чи вплине зміна уряду на підтримку з боку Фінляндії читайте в цікавій статті журналістки ЄвроПравди Марії Ємець Фінляндія змінює владу: чого чекати від відставки Санни Марін з посади прем'єра.

Пізні години неділі стали справжньою емоційною гойдалкою для бодай трохи зацікавлених спостерігачів – годі вже й казати про членів партій та їхніх палких прихильників! 

Ситуація прояснилася лише з наближенням до 90% оброблених протоколів.

"Знаєте що? Вийшла. Велика. Перемога", – емоційно заявив перед однопартійцями лідер "Коаліції" Петтері Орпо, додавши, що партія почне перемовини про формування нового уряду.

"Ви забезпечили цій партії найкращий результат у її історії", – привітала однопартійців і лідерка "Справжніх фінів" Ріікка Пурра.

За попередніми підрахунками (остаточні результати затвердять за кілька днів), "Національна коаліція" отримає 48 мандатів, "Справжні фіни" – 46 мандатів, а партія діючої прем’єрки Марін все ж опиняється на третій сходинці із 43-ма мандатами. 

Найбільш прикрим результат став для "Центристів" (історично провальний) і "Зелених" – партії, які обидві були у складі правлячої коаліції, втрачають по 8 і 7 мандатів відповідно, отримуючи 23 і 13 місць. 

"Лівий альянс" втрачає п'ять мандатів та ймовірно отримає 11 депутатських місць.

Партія фінських шведів RKP зберігає свої дев'ять місць, а християнські демократи – свої п’ять, ліберали Liike Nyt ("Рух зараз") – свій єдиний мандат.

Для партії Санни Марін вибори одночасно стали і перемогою, і поразкою – есдекам вдалося збільшити представництво у парламенті на три мандати, а сама прем'єрка зайняла друге місце у країні за кількістю відданих особисто за неї голосів. 

Проте ці успіхи не зможуть врятувати її від втрати прем’єрської посади.

Річ у тім, що представництво опонентів зросло ще більше: "Справжніх фінів" – на сім мандатів, а "Коаліції" – аж на десять. А відповідно, партія скотилася на третю сходинку. 

Тож вже незабаром у Фінляндії зміниться прем’єр.

Найімовірніше, новим главою уряду стане лідер "Національної коаліції" Петтері Орпо.

Правоцентристська "Національна коаліція" (Kansallinen kokoomus, або просто Kokoomus) – проєвропейська і пронатівська партія, більш того, курс на НАТО вона взяла ще у 2016 році, коли більшість суспільства лишалася прихильниками нейтралітету Фінляндії. 

Вибори 2023 року стали першою такою перемогою для Петтері Орпо, який очолює політсилу з 2016 року, і найкращим результатом для "Коаліції" за більш ніж десятиліття. 

Петтері Орпо зробив провідним гаслом кампанії обіцянку "поремонтувати країну", і це, вочевидь, спрацювало. 

В останній період перебування "Коаліції" в уряді Орпо обіймав низку міністерських посад – так, він був віцепрем’єром у 2017-19 роках, міністром фінансів у 2016-19 роках, у 2014-2016 – міністром сільського господарства й лісових ресурсів, міністром внутрішніх справ, і вже тоді бував в Україні з офіційними візитами. 

Ще одна інтрига – хто увійде до нової коаліції. 

Попереднього разу переможцям-SDP вдалося здобути більшість, лише об’єднавши довкола себе аж чотирьох партнерів – центристів, "Зелених", "Лівий Альянс" та RKP. Тепер ситуація виглядає не менш складною. 

Зараз між партіями починаються неформальні консультації. Наступні тижні у політичному житті країни будуть однозначно цікавими.

Чого чекати Україні? Тут із певністю можна сказати: хвилюватися взагалі немає про що

Потенційний очільник уряду займає чітку проукраїнську позицію. 

Утому, що посильно допомагати Києву Гельсінкі продовжить, немає жодних сумнівів. Просто зараз Фінляндія готує черговий пакет допомоги, і зміна уряду, як запевняють, не загальмує його. 

Докладніше – у матеріалі Марії Ємець Фінляндія змінює владу: чого чекати від відставки Санни Марін з посади прем'єра.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: