Перші МіГ-29 з Польщі, Зеленський їде до Варшави, статус кандидата в ЄС для Грузії: новини дня

Дайджест
Понеділок, 3 квітня 2023, 21:04

Україна нарешті отримала перші радянські винищувачі з Польщі. До речі, вже післязавтра Зеленський приїде з візитом до цієї країни.

Візит президента України є символічним і передбачатиме переговори глав держав у форматах віч-на-віч та у складі делегацій.

Польські фермери погрожують зірвати візит Зеленського через українське зерно.

Німецький концерн Rheinmetall створив у Румунії центр з ремонту військової техніки для України

Данія і Норвегія передадуть Україні 8 тисяч артилерійських снарядів. Боєприпаси зможуть використовувати на данських артилерійських установках CAESAR, які парламент Данії вирішив передати Україні на початку року. Очікують, що снаряди передадуть разом із системами.

Австралійський виробник поставить Україні до сотні систем віддаленого керування озброєнням RWS (Remote Weapon Systems). Так звані RWS дозволяють обслузі різної піхотинської зброї вести вогонь по противнику з більш безпечних умов, залишаючись всередині БМП чи іншої платформи, з якої використовується така система.

У Білому домі прокоментували ситуацію на фронті, зазначивши, що з поліпшенням погодних умов на полі бою в Україні очікується нова динаміка зіткнень.

А ще – євроінтеграція України, Молдови та Грузії, кримінальні справи проти експрезидентів, сенсаційні результати виборів у країнах Європи.

Всі важливі і цікаві новини 3 квітня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Винищувачі, центр з ремонту та інша допомога

Польща передала Україні декілька перших винищувачів МіГ-29.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда 16 березня анонсував передачу Україні чотирьох МіГ-29 найближчими днями.

Німецький концерн Rheinmetall створив у Румунії центр з ремонту військової техніки для України.

Центр обслуговування військової техніки в румунському місті Сату-Маре почне працювати цього місяця. Серед іншого, він буде обслуговувати самохідні гаубиці, танки Leopard 2 і Challenger, бойові машини піхоти Marder, бронетранспортери Fuchs і військові вантажівки.

Данія і Норвегія передадуть Україні 8 тисяч артилерійських снарядів. Боєприпаси зможуть використовувати на данських артилерійських установках CAESAR, які парламент Данії вирішив передати Україні на початку року. Очікують, що снаряди передадуть разом із системами.

Австралійський виробник поставить Україні до сотні систем віддаленого керування озброєнням RWS (Remote Weapon Systems). Так звані RWS дозволяють обслузі різної піхотинської зброї вести вогонь по противнику з більш безпечних умов, залишаючись всередині БМП чи іншої платформи, з якої використовується така система.

Уряд Нідерландів у понеділок оголосив про виділення першого у 2023 році комплексного пакета допомоги Україні на загальну суму у 274 мільйони євро.

Із них 180 мільйонів євро призначені на гуманітарну допомогу, сільське господарство та відновлення, а решта 94 млн євро – на нелетальну підтримку українських Збройних Сил, боротьбу з безкарністю та збереження культурної спадщини.

Також Білий дім підтвердив підготовку чергового пакета військової допомоги Україні.

Новий пакет за своїм вмістом відповідатиме тій допомозі США, яка надавалася протягом останніх тижнів, щодо постачання необхідного озброєння та боєприпасів для Збройних Сил України.

Окремо координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі прокоментував ситуацію на фронті, зазначивши, що з поліпшенням погодних умов на полі бою в Україні очікується нова динаміка зіткнень.

Євроінтеграція

Європейська комісія міркує над тим, щоб рекомендувати державам-членам ЄС  розпочати переговори про вступ з Україною і Молдовою, а Грузії надати кандидатський статус. Про це повідомив редактор "Радіо Свобода" з питань Європи Рікард Джозвяк.

А ще ЄС і Україна домовились про посилення боротьби з фінансовим шахрайством.

Європейське управління з питань запобігання шахрайству (OLAF) сприятиме шляхом як здійснення розслідувань, так і підтримки українських органів влади в їхніх національних зусиллях і стратегіях боротьби з шахрайством.

Зеленський їде до Польщі 

Президент України Володимир Зеленський у середу, 5 квітня, приїде з візитом до Польщі.

Голова канцелярії президента Польщі повідомила, що візит Зеленського є символічним і передбачатиме переговори глав держав у форматах віч-на-віч та у складі делегацій.

Візит триватиме один день, також до Польщі приїде перша леді Олена Зеленська.

Голова канцелярії президента Польщі додала, що це буде "повномасштабний" візит, який офіційно почнеться з церемонії привітання у внутрішньому дворику президентського палацу. 

Польські фермери, які виступають проти імпорту українського зерна в країну, погрожують зірвати цей візит.

Тим часом, європейські політики та чиновники продовжують висловлювати Україні підтримку своїми візитами. Наприклад, сьогодні генсек Ради Європи та віцеканцлер Німеччини відвідали деокуповану Чернігівщину.

Розширення НАТО 

Фінляндія завтра стане членом НАТО, повідомила норвезька громадська телерадіокомпанія NRK. Пізніше генсек Альянсу підтвердив офіційну дату вступу країни – 4 квітня.

Також генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що в Альянсі планують розробити багаторічну програму підтримки України. Це, серед інших питань, хочуть обговорити завтра, на Комісії Україна-НАТО.

Україну на ній представлятиме міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він вже в Брюсселі

Столтенберг повідомив, що Комісія Україна-НАТО буде збиратись і надалі попри Угорщину.

Результати виборів у трьох країнах Європи 

Парламентські вибори у Фінляндії, які проходили вчора, виграла опозиція, партія прем'єрки стала третьою. У парламенті країни буде лише 1 російськомовний депутат.

За результатами багатих на сенсації парламентських виборів в Фінляндії прем’єрка країни Санна Марін вимушена залишити прем’єрську посаду, передавши її лідеру правоцентристської "Національної коаліції" Петтері Орпо.

Про те, що це означає для України, чи вплине зміна уряду на підтримку з боку Фінляндії читайте в цікавій статті журналістки ЄвроПравди Марії Ємець Фінляндія змінює владу: чого чекати від відставки Санни Марін з посади прем'єра.

У неділю парламентські вибори проходили і в Болгарії. До парламенту країни проходять шість партій.

У Чорногорії новим президентом обрали 36-річного економіста Якова Мілатовича.

Це молодий політик, чиї політичні погляди залишаються не до кінця відомими. І завдяки цьому його підтримали як прихильники західного курсу, так і любителі "русского міра".

Докладніше про новообраного президента Чорногорії і те, яким курсом він може повести країну, читайте в статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка За підтримки ЄС та друзів Путіна: як новий лідер Чорногорії об'єднав ворогів для своєї перемоги.

Тим часом, мешканці Парижа на референдумі підтримали заборону електросамокатів

У столиці Франції 2022 рік знову став рекордним за кількістю ДТП за участю електросамокатів – постраждали майже пів тисячі людей і троє загинули. Це третій рік поспіль, коли така статистика зростає.

Кримінальні справи проти експрезидентів

45-ий президент США Дональд Трамп у понеділок удень вилетів з міста Палм-Біч штату Флорида до Нью-Йорка напередодні очікуваного у вівторок пред'явлення йому обвинувачень у суді Манхеттена.

Очікується, що Трамп – перший в історії експрезидент США, якому будуть пред'явлені кримінальні обвинувачення, – приземлиться в нью-йоркському аеропорту Ла Гвардія близько 15:00 за східним часом (22:00 за Києвом).

Ніч він проведе у своєму готелі Trump Tower, після чого у вівторок візьме участь у судовому засіданні в Манхеттені. Після цього Трамп анонсував повернення до Флориди для виступу на заході.

Поліція Нью-Йорка на вихідних почала зводити барикади по краю тротуарів навколо хмарочоса Трампа і будівлі кримінального суду Мангеттена в центрі міста. Інші зали судових засідань на верхніх поверхах будівлі суду зачинять в рамках заходів безпеки.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан публічно підтримав експрезидента США Дональда Трампа.

Глава угорського уряду розмістив у своєму Twitter спільне фото з Дональдом Трампом зі словами підтримки: "Продовжуйте боротися, пане президенте! Ми з вами!".

Посол США в Угорщині вказав на подвійні стандарти Орбана, який відкрито підтримав Трампа.

"Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто кілька тижнів тому казав наступне: "Ми демонструємо повагу, не втручаючись у внутрішню політику інших держав, не висловлюючи своїх поглядів і не намагаючись вплинути на них", – нагадав Девід Пресмен. 

Це стане історичним моментом, оскільки вперше колишній президент США почує у суді висунуті проти нього кримінальні звинувачення.

У Гаазі тим часом йде судовий процес щодо експрезидента Косова. Колишній президент Косова Хашим Тачі в понеділок на засіданні спеціального суду в Гаазі не визнав себе винним за 10 пунктами звинувачень у воєнних злочинах і злочинах проти людяності.

Судовий процес під проводом міжнародних суддів і прокурорів розпочався зі вступних заяв обвинувачення. Протягом наступних трьох днів виступатимуть адвокати захисту і представник Ради жертв війни Косова.

Чимало протестувальників з плакатами і транспарантами зібралися на підтримку підсудних під стінами спеціалізованої палати у справах Косова в Гаазі. 

Путін хоча поки і не предстає на лаві підсудних, але Міжнародний кримінальний суд вже видав ордер на його арешт. У Литві стверджують, що готові були б заарештувати президента РФ Владіміра Путіна, якби він приїхав до країни.

"Я точно можу сказати, що в Литві він був би заарештований. Я б особисто подбав про це, не переживайте. Рука Литви не здригнеться", – сказав голова парламентського комітету з нацбезпеки і оборони Лаурінас Кащюнас.

А тепер – про судовий процес, але не щодо глави держави. У Франції починається суд над єдиним підозрюваним у теракті біля синагоги в Парижі 43 роки тому.

Серед інших новин дня 

Білорусь почала перевірку боєготовності збройних сил.

Китайський аеростат, збитий над США, зібрав розвіддані із секретних військових об’єктів – ЗМІ.

Російські пропагандисти розганяли вигаданий "першоквітневий жарт" глави МЗС Латвії про Україну.

У Європі арештували 22 підпільних торговців зброєю – Європол.

У Латвії оштрафували на 50 тисяч євро чоловіка, який зруйнував пташині гнізда, бо "втомився від криків".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: