У підриві "Північних потоків", окрім України, підозрювали й Польщу – WP

Понеділок, 3 квітня 2023, 21:47

Разом з Україною серед можливих організаторів диверсії на російських газопроводах "Північні потоки" в Балтійському морі фігурувала також Польща, де такі твердження категорично заперечують.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації The Washington Post.

Матеріал видання стосується розслідування, яке здійснює Німеччина, зокрема ролі, яку в підриві "Північних потоків" могло зіграти судно "Андромеда" – воно, як писали раніше ЗМІ, нібито було орендоване в польської компанії, що належить двом українцям.

Німецьке видання Spiegel показало яхту, яку вважають пов'язаною із вибухами на "Північних потоках"

"На основі початкових висновків німецького розслідування офіційні особи пошепки говорять про потенційну причетність польського або українського уряду до нападу", – пишуть автори публікації.

Як зазначають співрозмовники WP, можливий мотив Польщі полягав у тому, що вона була серед найбільших критиків "Північних потоків" від початку їхнього створення наприкінці 1990-х років.

Радник президента Польщі з питань зовнішньої політики Марчин Пшидач в інтерв’ю виданню закликав до обережних висновків. Він погодився, що "Андромеда" може бути ключовою в розслідуванні диверсії, але вважає, що цю зачіпку могла підлаштувати РФ.

Стало відомо, що за об’єкт виявила Данія біля зруйнованого "Північного потоку"

"Це може бути російська гра, в якій винна Польща. Польща не має нічого спільного з цим (диверсією – ред.)", – підкреслив він.

Колишні польські урядовці не під запит сказали The Washington Post, що попри рішучу опозицію "Північному потоку" й підтримку України, Варшава навряд чи вдалась би до диверсії, яка може призвести до розколу проукраїнського альянсу на Заході.

Нагадаємо, наприкінці вересня 2022 року на двох нитках газопроводу "Північний потік" у Балтійському морі біля узбережжя данського острова Борнгольм стались чотири витоки. Розслідування показало, що трубопроводи були підірвані підводною вибухівкою, але залишається невідомим, хто стояв за вибухами.

Водночас у західних ЗМІ в березні з'явились матеріали з припущеннями, що за вибухом газопроводів "Північні потоки" в Балтійському морі могли стояти неурядові групи, до яких могли входити росіяни та українці.

Президент України Володимир Зеленський на це заявив, що Україна не причетна до вибухів, які сталися у вересні на гілках російських газопроводів "Північний потік", та запропонував проаналізувати, яким гравцям міг бути потрібен такий інформаційний вкид.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: