Генсек НАТО прокоментував погрози Росії відповісти на членство Фінляндії

Вівторок, 4 квітня 2023, 12:53

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нагадав, що вступ Фінляндії до НАТО став реакцією на те, як діяла Росія, а не навпаки. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав у відповідь на прохання журналістів прокоментувати заяви Москви про "посилення військового потенціалу" на заході й півночі у відповідь на вступ Фінляндії в НАТО. 

"Ми багато років поспіль бачили значну присутність російських сил, у тому числі на півночі, неподалік від кордонів Фінляндії та Норвегії. Це все відбувалося багато років на Кольському півострові, в Арктиці. Ми також бачили, що президент Росії Путін готовий застосовувати силу проти сусідів", - зазначив генсек, нагадавши, що спершу Росія у 2008 році напала на Грузію, потім окупувала український Крим, і врешті пішла повномасштабною війною на Україну. 

"Власне, саме вторгнення Росії в Україну минулого року підштовхнуло Фінляндію та Швецію до рішення подавати заявки на вступ у НАТО. Коли президент Путін заявив, що його ціллю вторгнення в Україну було гарантувати "менше НАТО" біля своїх кордонів. Він хотів змусити НАТО "зачинити двері", щоб нові країни не отримували членство. Але отримав абсолютно протилежний результат: більше наших сил, вищу готовність на східному флангу Альянсу і нові країни-члени", - сказав генсек.

Він не дав прямої відповіді на запитання журналіста, чи НАТО разом із Фінляндією планують якісь додаткові заходи у зв'язку із заявою Росії.  

Як відомо, 4 квітня Фінляндія остаточно завершить процедуру вступу і стане повноправним членом Північноатлантичного альянсу. 

Читайте також: Передостанній крок до НАТО: що буде з розширенням Альянсу після рішення щодо Фінляндії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: