Столтенберг: Швеція виконала всі вимоги для членства в НАТО, це пріоритет Альянсу і мій особисто

Вівторок, 4 квітня 2023, 16:25

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг у вівторок підкреслив, що Швеція, як і Фінляндія, виконала всі умови для набуття повноправного членства в НАТО, й висловив сподівання на якнайшвидше втілення цього процесу.

Про це, як передає кореспондент "Європейської правди", Столтенберг заявив на пресконференції в штаб-квартирі НАТО з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо.

Генсек Альянсу наголосив, що перебуває в тісному контакті з Туреччиною та її президентом Реджепом Таїпом Ердоганом щодо членства Швеції в НАТО.

"Мій меседж полягає в тому, що не лише Фінляндія, але й Швеція виконали зобов'язання, які вони взяли на себе за тристоронньою угодою (з Туреччиною. – Ред.), і про це я говорив під час моїх зустрічей в Анкарі. Тому ніщо не повинно заважати або бути перешкодою для остаточної ратифікації також і Швеції, щоб вона стала членом Альянсу", – підкреслив він.

Генсек НАТО: Швеція ще може стати членом Альянсу до липня

Столтенберг зазначив, що членство Швеції є "пріоритетом для Альянсу" і важливо для нього особисто.

"Усі інші погоджуються з тим, що ми повинні спробувати завершити процес вступу Швеції якомога швидше, тому ми продовжимо працювати над цим і сподіваємось, що ми зможемо прийняти Швецію (в НАТО. – Ред.)", – додав генсек НАТО.

Як відомо, у вівторок Фінляндія офіційно стала 31-м повноправним членом Північноатлантичного альянсу.

Країна подала заявку на вступ до НАТО разом зі Швецією, але в березні Туреччина вирішила відкласти ратифікацію вступу Стокгольма, пославшись на його недостатню боротьбу з тероризмом.

Читайте також: Передостанній крок до НАТО: що буде з розширенням Альянсу після рішення щодо Фінляндії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: