Як вердикт суду у справі Трампа може вплинути на Україну

Аналітика коротко
Середа, 5 квітня 2023, 13:00

Виклик у районний суд Мангеттена колишнього президента США (а одночасно – претендента на ще один термін у Білому домі) Дональда Трампа для оголошення звинувачень привертає увагу не лише всередині країни, а й в усьому світі.

А інтерес України тут особливий – заяви Дональда Трампа про необхідність припинення військової підтримки Києва означають, що вердикт суду в Мангеттені матиме безпосередній вплив на майбутнє нашої країни.

Докладніше про все це – в статті директора Центру міжнародних досліджень Володимира Дубовика Суд над Трампом: які наслідки матимуть кримінальні звинувачення експрезиденту США.

Наразі Трампу висунуто звинувачення у спробах приховати неприємну для себе інформацію з метою "підвищити шанси на обрання".

Причому йдеться не лише про епізод, пов'язаний з виплатою свого часу Трампом певної суми порнозірці Стормі Деніелс. Прокуратура звинувачує Дональда Трампа за 34 пунктами, включно зі ще двома спробами приховати неприємну для себе інформацію, порушуючи виборче законодавство штату та федеральне законодавство.

І хоча йдеться про кримінальні правопорушення найменшого ступеня тяжкості, очевидно, що прокурор Елвін Брегг відчув, що в нього є добре опрацьована, солідна та переконлива справа.

Треба додати, що ціла купа американських правоохоронців різного підпорядкування мала та має свої окремі питання до експрезидента Трампа.

Продовжується справа податкових порушень щодо його бізнесу. Окремо розслідується спроба тиску Трампа на чиновників у штаті Джорджія під час виборів 2020 року, коли він вимагав від них "підшукати" голоси виборців, які б дозволили йому отримати перемогу в цьому штаті.

І звісно, особлива тема – роль Трампа у подіях 6 січня 2021 року в Капітолії, коли його прихильники захопили та паралізували на певний час законодавчий орган США. Проте в цій справі Трамп, швидше за все, залишиться з політичною, а не юридичною відповідальністю.

Зрозуміло, що сам Трамп, його оточення та прихильники намагаються все це представити як безпідставне політично вмотивоване переслідування.

Чи втратить Дональд Трамп можливість претендувати на ще один термін у Білому домі? Відповідь на це запитання неможливо буде дати навіть за умови, що Трампа все ж визнають винним за висунутими 4 квітня звинуваченнями.

Більш того, Дональд Трамп спробує скористатися ситуацією і вибудувати собі імідж жертви системи, щоб використати його у передвиборчих перегонах.

Експрезидент США називає цю справу "полюванням на відьом", пропонує перенести слухання в інше місце, де живе більше республіканців, звинувачує суддю Хуана Мерчана у ненависті до себе. 

Але головне, Трамп вже зараз намагається звинуватити чинного президента Джо Байдена – ніби це він замовив юридичне переслідування свого попередника.

Всередині Республіканської партії відбувається єднання задля протистояння опонентам.

Наразі Америка затамувала подих. Існують побоювання, що найбільш радикальні з прихильників Трампа можуть вдатися до насильницьких протестних дій.

Невипадково сам Трамп попередив, що судове слухання може призвести до "смертей та руйнувань".

Отже, нам лишається спостерігати за цією юридичною справою (як і за багатьма іншими), яка може помітно вплинути на найближчу політичну перспективу США. А відтак і на їхню зовнішню політику. Причому це може статися навіть до виборів 2024 року.

А це уже безпосередньо впливає і на долю нашої країни…

Роль Америки у світі залишається доволі великою. Вона продемонструвала здатність до світового лідерства у складних умовах масованого вторгнення Росії в Україну.

Без Вашингтона велика проукраїнська коаліція країн могла б просто не статися або швидко розвалитися.

Натомість Трамп висловлює послідовні сумніви у доречності подальшої допомоги Україні з боку Сполучених Штатів. Тому доля цього політика та очолюваного ним руху не є для нас абстрактним питанням.

Докладніше – у матеріалі Володимира Дубовика Суд над Трампом: які наслідки матимуть кримінальні звинувачення експрезиденту США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: