У Латвії повернули обов'язкову військову службу

Середа, 5 квітня 2023, 16:26

Сейм Латвії в середу ухвалив в остаточному читанні закон про відновлення строкової військової служби, що була скасована у 2004 році – перед вступом країни до Північноатлантичного альянсу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Рішення передбачає, що чоловіки в Латвії віком від 18 до 27 років стають військовозобов’язаними й повинні відслужити у війську 11 місяців. Обов’язок поширюється і на тих чоловіків, які продовжують навчання по досягненні 18 років, крім вищої освіти.

Від обов’язкової служби звільняють випускників військових академій, за станом здоров’я або через сімейні обставини; також не підлягатимуть призову латвійці, що постійно проживають за кордоном.

Для 18-27 річних жінок, а також для чоловіків, що не підлягають призову, військова служба можлива на добровільній основі. Окремо передбачена можливість відстрочки, а також альтернативна служба за станом здоров’я, релігійними чи з інших переконань.

Призов відбуватиметься двічі на рік – 1 січня і 1 липня. Можна буде обрати чотири варіанти служби: загальна військова служба; служба в національній гвардії 20 днів на рік протягом п’яти років; курс командира підрозділу в університеті; альтернативна військова служба.

Перший призов у Латвії почнеться 1 липня 2023 року, у його межах планується набрати 300 військовозобов’язаних. Протягом наступних семи років за рахунок призову планується збільшити загальний штат латвійських збройних сил до 51 тисячі військовослужбовців.

Для набуття законом чинності його ще має підписати президент Латвії Егілс Левітс, який раніше закликав депутатів якнайшвидше зробити всі законодавчі процедури.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: