Як російська армія отримує швейцарські технології для війни в Україні

Аналітика коротко
Середа, 5 квітня 2023, 16:50

"Швейцарський" мікрочип нещодавно був знайдений на Донбасі.

Мікрочип, з високою ймовірністю родом зі Швейцарії, був встановлений на російському розвідувальному безпілотнику "Орлан", що коригує вогонь російської артилерії по українських позиціях.

Цей електронний компонент виробляється компанією U-blox з Цюриха, світовим лідером у сфері виробництва мікрочипів для потреб автомобільної та медико-технічної галузей.

Про те, як все ж таки напівпровідники і мікросхеми, за допомогою яких безпілотники ЗС Росії підтримують зв'язок із російською навігаційною системою, потрапляють зі Швейцарії до країни-агресора читайте в статті Маттіі Пацелли та Еміліано Боса для порталу SwissInfo Швейцарські технології на службі РФ: як обходять західні санкції.

До початку широкомасштабної війни всі ці товари цілком можна було відправляти в Росію для цивільного використання. Уже тоді офіційно вони не були призначені для використання у військових цілях.

Починаючи з 4 березня 2022 року, тобто вже після початку вторгнення Росії в Україну, федеральний уряд Швейцарії заборонив прямий експорт такого роду товарів Москві: сьогодні вони вважаються стратегічними товарами, необхідними для переозброєння армії Кремля.

Вони не мали надходити в Росію, проте їхній потік не припинився, навіть попри запровадження режиму санкцій.

Довести це можна завдяки агрегованим митним даним, що потрапили до журналістів телерадіокомпанії RSI.

Якщо вірити цим даним, то за останній рік війни зі Швейцарії відбулося принаймні 14 поставок, маркованих як "невійськова продукція", включно з електронними модулями U-blox GPS/Глонасс, необхідними для зв'язку із супутниковою системою навігації.

Ці поставки були здійснені п'ятьма китайськими компаніями в період з 26 травня по 28 вересня 2022 року. Загальна вартість поставлених товарів становить близько $90 тисяч.

Достеменно відомо, що одержувачем цих вантажів є російська компанія SMT-ILogic, котра, як ми читаємо на її сайті, "була заснована 2015 року групою висококваліфікованих фахівців у галузі інформаційних і телекомунікаційних технологій, мікропроцесорної техніки, цифрової обробки сигналів, програмування вбудованих систем".

Журналістські розслідування таких ЗМІ, як Reuters і IStories, а також дані дослідницького центру Royal United Services Institute (RUSI) засвідчили, що насправді за SMT-ILogic стоїть інша російська компанія, а саме петербурзький Спеціальний технологічний центр (ТОВ СТЦ), виробник безпілотників-коректувальників "Орлан".

Розвідувальний безпілотник Orlan майже повністю складається із західних, переважно американських компонентів.

Сполучені Штати зі свого боку запровадили щодо компанії SMT-ILogic суворі санкції, нібито "за сприяння ГРУ у веденні електронної розвідки".

А ось федеральний уряд Швейцарії ввів санкції проти цієї російської компанії тільки 25 січня 2023 року.

Як з'ясувала телекомпанія RSI, зі Швейцарії в Росію, окрім мікрочипів, які використовуються в безпілотниках, потрапляють й інші види високоточного обладнання з лейблом "зроблено в Швейцарії".

Серед них – прецизійні інструменти, яких дуже потребує путінський ВПК. 

До Москви їх завозить російське дочірнє підприємство швейцарської логістичної компанії Galika AG з кантону Цюрих, що працює на російському ринку вже понад 40 років.

Митні дані, які є в розпорядженні телеканалу, свідчать про те, що російська дочірня компанія Galika здійснила вже 382 поставки в Росію верстатів, а також запасних частин і точних інструментів у період із 4 березня 2022 року (тобто з того самого дня, як Швейцарія також приєдналася до міжнародних санкцій проти Росії) і до 1 лютого 2023 року. Заявлена вартість поставок становить понад $2,2 млн.

Серед поставлених у такий спосіб машин зазначений і верстат швейцарської компанії GF Machining Solutions з кантону Тічино.

Отже, величезні верстати і мініатюрні швейцарські мікрочипи опиняються потім на борту російських безпілотників, а також балістичних ракет.

У ракетах типів "Калібр" та "Іскандер" було виявлено напівпровідники щонайменше двох швейцарських компаній: ST Microelectronics, штаб-квартира якої розташована в Женеві, і Traco Power, розташованої в місті Баар, кантон Цуг.

Однак основний обсяг такого роду комплектуючих – це продукція фірм зі США.

Тож, військова машина Путіна продовжує функціонувати.

Докладніше – у матеріалі Маттіі Пацелли та Еміліано Боса Швейцарські технології на службі РФ: як обходять західні санкції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: