Результати візиту Зеленського до Польщі, з Трампа зняли арешт, санкції проти Грузії: новини дня

Дайджест
Середа, 5 квітня 2023, 21:15

Сьогодні у центрі уваги – візит президента України Володимира Зеленського до Польщі. 

Анджей Дуда заявив, що його країна вже підготувала до передачі Україні вісім винищувачів МіГ-29 і готова передати ще шість. 

Надвечір країни підписали два документи – щодо відбудови України та озброєння. Йдеться про співпрацю у спільному виробництві 125-мм танкових боєприпасів.

Володимир Зеленський заявив, що обидві країни погодили новий пакет військової допомоги, який включатиме бронетранспортери, системи ППО, міномети та інше озброєння.

Крім того, президент України повідомив, що Київ і Варшава владнали суперечку через експорт українського зерна.

Президент Туреччини закликав реформувати Раду безпеки ООН, а Литва подає позов проти Білорусі до суду ООН через шантаж мігрантами.

Але і це ще не все!

Всі важливі і цікаві новини 5 квітня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Візит Зеленського до Польщі

Сьогодні у центрі уваги – візит президента України Володимира Зеленського до Польщі. 

За час повномасштабної війни це перший випадок, коли візит українського президента анонсували заздалегідь. 

Президент Польщі Анджей Дуда зустрів Зеленського разом з його дружиною у президентському палаці у Варшаві.

Анджей Дуда разом з дружиною Агатою привітали подружжя Зеленських. Церемонія зустрічі проходила з військовими почестями та з оркестром.

Незабаром після церемонії зустрічі президента України Дуда вручив Зеленському орден Білого Орла – найстарішу і найціннішу польську нагороду: "за заслуги у поглибленні відносин між Польщею та Україною, діяльність у сфері безпеки, непохитність у відстоюванні прав людини".

Після переговорів лідери двох країн вийшли на спільну пресконференцію. Обговорювали вступ України до НАТО, військову підтримку, історичні питання, тощо. 

Серед іншого, Зеленський заявив, що Україна не погоджуватиметься на альтернативні пропозиції, які могли б замінити членство в НАТО.

"Я хотів би сказати і передати всім нашим партнерам, які постійно шукають компроміси для України на шляху до НАТО, що і в цьому питанні Україна буде безкомпромісною. І я вдячний, що на цьому шляху з нами Польща", – сказав він.

Дуда своєю чергою висловив сподівання, що на саміті НАТО у Вільнюсі влітку Україні нададуть додаткові гарантії безпеки.

Також президент Польщі заявив, що його країна вже підготувала до передачі Україні вісім винищувачів МіГ-29

"Ми готові, я говорив про це з президентом, передати ще шість, які зараз готують для цього. Ми припускаємо, що вони можуть бути передані досить скоро", – сказав Анджей Дуда.

Крім того, лідер Польщі повідомив, що під час зустрічі з президентом України в вони обговорили також історичні теми, які в минулому ставали причинами гострих суперечок.

"Я переконаний, що ми з президентом будемо проводити тут спокійну, послідовну, добру політику побудови зв’язків між нашими народами, в тому числі й на політиці пам’яті. Чесної, надійної пам’яті", – сказав Дуда.

Президент Польщі до того ж заявив, що Київ та Варшава працюють над новим договором про співпрацю між країнами. Його зможуть підписати вже незабаром.

"Ми хочемо мати дві країни, які добре співпрацюють, які ставляться одна до одної з повагою, братською, сусідською любов'ю", – прокоментував він.

Зеленський, говорячи про посилення двосторонньої співпраці, зазначив, що Київ зацікавлений у тому, щоб Польща брала участь у відновленні України.

І вже надвечір стало відомо, що в канцелярії прем'єр-міністра у Варшаві, у присутності президента України Володимира Зеленського, було підписано два документи – щодо відбудови України та озброєння. Йдеться про співпрацю у спільному виробництві 125-мм танкових боєприпасів.

"Поляки знають велику цінність свободи і солідарності, тому ми підтримуємо українців у їхній боротьбі. Безпека всієї Європи і безпека Польщі також поставлені на карту в цій війні", – сказав прем’єр Матеуш Моравецький.

Ввечері, на спільній пресконференції вже прем’єр-міністром Польщі, президент Володимир Зеленський заявив, що обидві країни погодили новий пакет військової допомоги, який включатиме бронетранспортери, системи ППО, міномети та інше озброєння.

"Сьогодні ми підписуємо документ про постачання польських БТР Rosomak, самохідних мінометів Rak, систем ППО, зокрема дуже ефективних ПЗРК Piorun, МіГів та іншого озброєння, якого ми так потребуємо", – сказав Зеленський.

Крім того, президент України повідомив, що Київ і Варшава владнали суперечку через експорт українського зерна.

Він не уточнив, про який саме вихід ідеться, але додав, що "у найближчі дні-тижні ми остаточно вирішимо всі питання".

Нагадаємо, візит українського президента погрожували зірвати польські фермери.

Читайте детальніше про фактор зерна, який спричинив напругу у відносинах України та Польщі.

Сьогодні на тлі візита Зеленського  міністр сільського господарства Польщі подав у відставку через кризу з українським зерном. Рішення позбавити міністра посади ухвалило керівництво партії влади "Право і справедливість".

ООН: Ердоган хоче реформи, Литва vs Білорусі

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав реформувати Раду безпеки ООН, назвавши "нестійким" устрій, коли п’ять держав мають набагато більший вплив за всіх інших. 

"Чинний устрій, за якого доля людства опиняється в руках п’яти держав (постійних членів Радбезу з правом вето. – Ред.), не є стійким. Потрібно невідкладно реформувати РБ ООН, із всеосяжним та інклюзивним порозумінням", – сказав президент Туреччини на вечері з іноземними послами та дипломатами. 

Ердоган сказав також, що вірить у можливість "справедливого миру" між Росією та Україною, який "дав би можливість обом сторонам гідно вийти із ситуації та дозволив би нашому регіону вийти з виру, у якому він опинився". 

В середу член Радбезу – Росія – мала провести неофіційну зустріч в ООН щодо так званої "евакуації", а насправді незаконної депортації українських дітей з України до Росії.  РФ запросила дитячого омбудсмена Марію Львову-Бєлову виступити на засіданні. 

У британському представництві в ООН нагадали, що минулого місяця Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт Львової-Бєлової.

"Посол Великої Британії не братиме участь у заході. Марію Львову-Бєлову звинувачують у воєнних злочинах, пов'язаних з незаконною депортацією та незаконним переміщенням українських дітей. Ми заблокували трансляцію засідання на телеканалі ООН", – повідомляло британське представництво.

Тим часом, Литва подає позов проти Білорусі до суду ООН через шантаж мігрантами.

"Диктатори не мають імунітету від міжнародного права. Після Путіна настала черга режиму Лукашенка нести відповідальність", – підкреслила міністерка юстиції Литви Евеліна Добровольська.

НАТО: розширення, підтримка українців

Переважна більшість українців висловлюють позитивне ставлення до Європейського Союзу та НАТО серед різних міжнародних організацій. Про це свідчить опитування Центру Разумкова.

Уряд Фінляндії зробив останній крок для приєднання країни до НАТО, а Туреччина у червні обговорить зі Швецією її вступ до НАТО.

Сьогодні також пройшла міністерська зустріч НАТО. На пресконференції після неї генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Китай не надавати Росії летальну військову допомогу, заявивши, що цей крок стане "історичною помилкою" Пекіна.

Столтенберг підкреслив, що Китай відмовляється засуджувати російську агресію, підтримує російську пропаганду та економіку, а також співпрацює у військовій сфері в Індо-Тихоокеанському регіоні.

До речі, президент Франції Еммануель Макрон і президент США Джо Байден у телефонній розмові напередодні візиту Макрона до Пекіна домовилися спонукати Китай до дій для прискорення закінчення війни в Україні.

Іспанія притримує танки, допомога з Чехії

Чехія планує надати Україні військову допомогу на $29 млн, а Іспанія відтермінувала дату відправки шести танків Leopard 2 до України.

Міністр оборони України Олексій Резніков анонсував одинадцятий "Рамштайн".

Підтримати Україну вчора приїздив і міністр оборони Литви. Зокрема, він відвідав Харків.

"Друге найбільше місто України розташоване лише за 40 км від кордону з терористичною державою. Живе під обстрілами. З такими друзями, як Литва, ми відновимо мир та відбудуємо наші міста", – написав Резніков у Twitter. 

Про візит Анушаускаса до Харкова стало відомо вже після його завершення – литовський міністр розповів про зустрічі в місті пізно ввечері у вівторок.

З Трампа зняли арешт

У вівторок увечері 45-го президента США Дональда Трампа офіційно звільнили з-під формального арешту після того, як в окружному кримінальному суді Мангеттена в Нью-Йорку йому зачитали обвинувачення.

На засіданні суду Трампу зачитали обвинувальний акт, який, за даними американських ЗМІ, містить 34 пункти обвинувачення.

Як повідомлялось, Трамп – це перший в історії експрезидент США, якому були пред'явлені кримінальні обвинувачення.

Виклик у районний суд Мангеттена колишнього президента США (а одночасно – претендента на ще один термін у Білому домі) Дональда Трампа для оголошення звинувачень привертає увагу не лише всередині країни, а й в усьому світі.

А інтерес України тут особливий – заяви Дональда Трампа про необхідність припинення військової підтримки Києва означають, що вердикт суду в Мангеттені матиме безпосередній вплив на майбутнє нашої країни.

Докладніше про все це – в статті директора Центру міжнародних досліджень Володимира Дубовика Суд над Трампом: які наслідки матимуть кримінальні звинувачення експрезиденту США.

Серед інших новин дня 

В Естонії наказали заблокувати ще пів сотні доменів для перегляду російського телебачення.

Біля берегів Туреччини затонуло судно, що прямувало в Україну: є зниклі безвісти.

Експрем'єра Італії Берлусконі госпіталізували, він перебуває в реанімації.

У Чехії винесли вирок чоловіку, який прийшов на акцію із шевронами ПВК "Вагнера".

США вперше запровадили санкції проти представників суддівської влади Грузії.

У Литві опублікували документи про членство чинного президента у Компартії в останні роки СРСР.

Європол повідомив про ліквідацію платформи, що торгувала краденими даними понад 2 млн людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: