Польща зупиняє зерно з України, РФ псувала МіГи у Словаччині, візит Макрона у Китай: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 7 квітня 2023, 21:00

Гучна новина дня – у мережу нібито злили документи союзників щодо підготовки контрнаступу України. У Зеленського жартують про деградацію російської розвідки, а американські посадовці вважають, що опубліковано змінену інформацію і за цим стоять росіяни. Пентагон офіційно повідомлення про злив "документів" не коментував. 

Світові лідери продовжують робити пусті заяви про необхідність припинення війни в Україні.

Так, лідери Франції та Китаю – Еммануель Макрон і Сі Цзіньпін – за підсумками переговорів у китайському місті Гуаньжчоу опублікували спільну заяву, в якій засудили ядерну ескалацію та закликали до відновлення миру в Україні.

За даними Reuters, лідер Китаю використав зустріч для того, аби схилити Францію до протидії США.

Про припинення війни сьогодні висловився і міністр закордонних справ Туреччини. Мевлют Чавушоглу після переговорів з російським колегою заявив, що війну треба якнайшвидше закінчити.

Щодо підтримки України, то Кіпр навчатиме українських військових розмінуванню, а Албанія продовжила термін дії захисту українців

У Польщі відкрився центр ремонту Т-64 для України. У межах угоди між польським збройовим концерном Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) та "Укроборонпромом" на польському бронетанковому заводі Bumar-Łabędy почалися роботи з капітального ремонту танків Т-64.

Всі важливі і цікаві новини 7 квітня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Злив "документів" щодо допомоги ЗСУ

Гучна новина дня – у мережу нібито злили документи союзників щодо підготовки контрнаступу України.

Засекречені документи з деталізованими планами щодо підготовки українських сил до контрнаступу почали з’являтися у Telegram і Twitter, пише NYT з посиланням на топ-посадовців з адміністрації Байдена, які коментували на умовах анонімності.

У Пентагоні у зв’язку з цим з’ясовують, як міг статися витік. В адміністрації Байдена працюють над тим, щоби поширені дописи видалили, але поки не змогли цього добитися.

"Нам відомо про ці повідомлення у соцмережах, міністерство з’ясовує ситуацію", – прокоментувала заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх.

Військові аналітики, з якими поспілкувалося видання, кажуть, що опубліковані документи ймовірно частково відредаговані – зокрема, явно перебільшені американські оцінки українських втрат і, навпаки, применшені орієнтовні російські втрати.

Допускають, що це спроба дезінформації Кремля.

Проте загалом йдеться про оригінальні документи, що виглядають як фотографії таблиць з часовими рамками постачання озброєння, описом батальйонів та іншими деталями, як розхід боєприпасів для HIMARS.

Аналітики кажуть, що передбачити масштаби впливу цього "зливу" на майбутній контрнаступ важко.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк пожартував про деградацію російської розвідки після публікації The New York Times.

"З розпаду СРСР російська розвідка деградувала настільки, що єдиний спосіб відмитися від "солсберівських пригод", "триденних планів" та інших  провалів – це фотошоп та "віртуальні псевдозливи". Москві надто хочеться зірвати український контрнаступ. Але справжні плани росіяни побачать на полі. Скоро", – написав радник керівника ОП у Twitter.

Три американські посадовці на умовах анонімності повідомили Reuters, що за витоком інформації стоять Росія або проросійські елементи.

За словами співрозмовників Reuters, злиті документи, вочевидь, були змінені, аби принаймні применшити кількість втрат з боку російських військ.

У Пентагоні своєю чергою відмовились коментувати автентичність "злитих" документів і зазначили, що "вивчають питання". Очікується, що відомство здійснить розслідування щодо причин витоку.

Отже, на думку американських посадовців, публікація дезінформації – справа рук росіян. 

Ситуація у Бахмуті, заклики до миру і Китай

Британці повідомляють, що Росія досягає певних успіхів у районі Бахмута. У розвідувальному огляді Міноборони Британії в п’ятницю повідомили, що Росія перекинула додаткові війська у район Бахмута та стала ефективніше використовувати артилерію у цьому районі, досягаючи певних успіхів.

Росія, дуже ймовірно, просунулася в центр міста і захопила західний берег річки Бахмутка, констатували у британському відомстві.

Тим часом, світові лідери продовжують робити пусті заяви про необхідність припинення війни в Україні.

Так, лідери Франції та Китаю – Еммануель Макрон і Сі Цзіньпін – за підсумками переговорів у китайському місті Гуаньжчоу опублікували спільну заяву, в якій засудили ядерну ескалацію та закликали до відновлення миру в Україні.

Франція та Китай домовились "посилити координацію та співпрацю з метою спільного збереження авторитету й ефективності режиму контролю над озброєннями і нерозповсюдження, а також для руху вперед міжнародного процесу контролю над озброєннями".

Разом з тим, переговори із французьким лідером Сі Цзіньпін використовував у власних інтересах, і це, в принципі, логічно. Як пише Reuters, китайський лідер влаштував президенту Франції Еммануелю Макрону незвично щедрий прийом. 

Дипломати кажуть, що Пекін шукає підтримки проти того, що Сі назвав "всебічним стримуванням, оточенням і придушенням" з боку США.

Ноа Баркін, аналітик Rhodium Group, сказав, що головна мета Китаю – не допустити більш тісного зближення Європи зі Сполученими Штатами.

"У цьому сенсі Макрон є, мабуть, найважливішим партнером Пекіна в Європі", – сказав він.

До речі, Китай у п’ятницю запровадив додаткові санкції проти тайванських і американських осіб після візиту президентки невизнаного Тайваню Цай Інвень до Сполучених Штатів раніше цього тижня.

Про припинення війни сьогодні висловився і міністр закордонних справ Туреччини. Мевлют Чавушоглу після переговорів з російським колегою заявив, що війну треба якнайшвидше закінчити.

"Ми заявили, що війна має бути закінчена переговорами якнайшвидше, і ми повторили, що ми, як Туреччина, готові надати найкращу підтримку (у цьому процесі. - Ред.)", – сказав Чавушоглу.

Словацькі МіГ-29, автопром РФ, "Челсі"

В Міноборони Словаччини заявили, що росіяни могли раніше пошкодити винищувачі МіГ-29, які вирішили передати Україні. 

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь розповів, що у літаках в минулому виявили несправності, які, як припустив міністр, могли навмисно спричинити російські технічні спеціалісти. До минулого року росіяни були присутні на авіабазі Сляч у Словаччині і саме тоді, вважають у Міноборони країни, вони могли завдавати шкоди літакам.

Нещодавно уряд Словаччини вирішив передати Україні радянські винищувачі МіГ-29, які перебували на озброєнні країни, однак які словацька армія не використовувала з серпня 2022 року.

А топ-бізнесмен європейської автоіндустрії пропонував Путіну "рятувати виробництво авто" в РФ. Німецьке видання Spiegel повідомляє, що підприємець Зигфрід Вольф, який входить до наглядових рад кількох європейських автомобільних концернів, пропонував РФ співпрацю та звертався для цього особисто до Владіміра Путіна.

У січні 2023 року австрійський підприємець, який входить, зокрема, до наглядової ради Schaeffler та Porsche SE (куди входить і Volkswagen), нібито написав президенту Росії листа, відкриваючи його зверненням "Дорогий Владімір Владімірович".

У ньому Вольф запропонував в обмін на початкову позику в розмірі близько 800 млн євро запустити "порятунок російської автоіндустрії" та забезпечити локальне виробництво щонайменш 270 тисяч авто кожного року. Серед іншого, йдеться про ідею "відродити легендарну російську "Волгу".

При цьому Вольф заявив, що загальної згоди із найвищим керівництвом Volkswagen нібито вже досягнено і рішення буцімто мають затвердити у березні. 

Ще й Британія, за даними Bloomberg, зволікає з допомогою Україні від продажу "Челсі".

Згідно з матеріалом, фонд, який створюють для допомоги Україні за рахунок 2,34 млрд фунтів стерлінгів ($2,9 млрд), отриманих від продажу футбольного клубу, майже готовий до запуску. Крім того, у Британії вже визначили кандидатуру голови правління фонду. Однак, стверджує видання, схвалення урядом Британії займає більше часу, ніж очікували.

Підтримка України і українців

Кіпр навчатиме українських військових розмінуванню, а Албанія продовжила термін дії захисту українців

У Польщі відкрився центр ремонту Т-64 для України. У межах угоди між польським збройовим концерном Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) та "Укроборонпромом" на польському бронетанковому заводі Bumar-Łabędy почалися роботи з капітального ремонту танків Т-64.

Протест фермерів в ЄС 

На тлі протестів польських фермерів Україна тимчасово зупинить експорт зерна до Польщі.

Про це заявив, міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус.

"Українська сторона виступила з пропозицією різко обмежити, а поки що повністю припинити надходження зерна до Польщі. Мова не йде про транзит. Він буде дуже жорстко контролюватися обома сторонами, щоб жодного зерна не залишилося в Польщі", – сказав він.

Незважаючи на наміри України тимчасово зупинити ввезення зерна до Польщі, польські фермери не відступають від планів блокування прикордонного переходу "Дорогуськ-Ягодин".

"Нічого не змінюється", - заявив Владислав Серафін, президент фермерської організації Kółki Rolnicze.

Згідно з його заявою, у вівторок протестуючі фермери збираються в Хелмі Люблінського воєводства, щоб з 10:00 середи заблокувати польсько-український прикордонний перехід в Дорогуську на три дні.

Але ж поновили протести через українське зерно і румунські фермери.

Вони організували акції протесту в кількох повітах країни і в столиці. Фермери незадоволені рішенням Єврокомісії для вирішення проблем, з якими стикається румунський сільськогосподарський сектор, на який вплинула велика кількість сільськогосподарської продукції з України.

Через протести тимчасово припинив оформлення вантажів один з контрольно-пропускних пунктів на кордоні Румунії та України.

"В пункті пропуску "Порубне – Сірет" тимчасово припинено оформлення вантажних автомобілів на виїзд з України", – йдеться у повідомленні Державної прикордонної служби України.

Мандрівникам радять обирати інші пункти пропуску на кордоні з Румунією, найближчі з яких – "Дяківці – Раковець" та "Красноїльськ – Вікову де Сус".

Прем'єр Румунії попросив про термінові заходи у зв'язку з протестами фермерів.

Серед інших новин дня 

Молдова позбувається російського газу: підписала контракт з Грецією.

У Литві припинили схему нелегального імпорту підсанкційної деревини з Білорусі та Росії.

Поліція Північної Ірландії переходить у режим посиленої готовності: можливі теракти.

У Нідерландах контейнерне судно з пивом протаранило залізничний міст: потяги ходитимуть рідше.

Косовські серби відмовляються брати участь у місцевих виборах.

У Швеції взяли під варту чотирьох підозрюваних у підготовці теракту, серед них – 15-річний.

15 країн ЄС приєдналися до позову Єврокомісії проти Угорщини за її законодавство проти ЛГБТ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: