Як проукраїнська прем’єрка може вивести Болгарію із політичної кризи

Аналітика коротко
Середа, 10 травня 2023, 19:00

Парламент Болгарії вперше за рік подарував своїм громадянам надію на обрання уряду – на посаду прем’єра висунули потужну фігуру – єврокомісарку Марію Габріель.

Її згода обійняти цю посаду дає надію на те, що країна нарешті зможе вийти з глибокої політичної кризи.

Але якщо її кандидатура не набере необхідних голосів, на Болгарію чекають нові вибори. Не виключено, що це посилить проросійські сили.

Докладніше про все це – у статті Михайла Драпака з Ради зовнішньої політики "Українська призма" "Євроуряд" для Болгарії: чи зможе чиновниця з Брюсселя вивести країну з політичної кризи.

Результати останніх парламентських виборів, які пройшли у Болгарії у квітні, вкотре поставили політичні сили країни перед необхідністю складних компромісів заради формування уряду.

Две проєвропейські сили – блок ГЕРБ-СДС та об’єднання "Продовжуємо зміни" – "Демократична Болгарія" (ПП-ДБ) – не можуть створити коаліцію. На заваді цьому стоїть особиста неприязнь лідерів і передвиборчі обіцянки. 

Але, з огляду на те, що інший формат коаліції виглядає малоймовірним, експрем’єр та представник блоку ГЕРБ-СДС Бойко Борисов вирішив повернутися до переговорів про створення уряду з ПП-ДБ.

Як зазначають болгарські ЗМІ, невказані уряди держав ЄС і НАТО контактували з лідерами двох блоків, заохочуючи їх до перемовин між собою.

Першим компромісом між ГЕРБ-СДС і ПП-ДБ стало обрання спікера парламенту.

Також обидві фракції узгодили перелік законів та інших актів, які необхідно ухвалити щонайшвидше.

Серед них – закон про державний бюджет на цей рік, рішення для здобуття чергового траншу з Фонду ЄС на відновлення від наслідків пандемії та кроки для входження до Шенгенської зони.

Водночас, що навіть важливіше, ГЕРБ-СДС і ПП-ДБ зрушили з місця в питанні формування уряду.

Блок Кирила Петкова та Христо Іванова "Продовжуємо зміни" – "Демократична Болгарія" запропонував створити технічний кабінет міністрів, де не було б представників партії Бойко Борисова, та не підписувати формальної коаліційної угоди. Таким чином уряд міг би розраховувати на голоси обидвох блоків у парламенті, проте не мав би політичної залежності.

ГЕРБ-СДС спочатку погодився на цю ідею, але потім відмовився і навіть почав консультації щодо створення коаліції з іншими політсилами. 

Отже, президент Румен Радев після довгої паузи (на думку деяких болгарських експертів – необґрунтовано довгої) оголосив, що 15 травня надасть ГЕРБ-СДС мандат на створення уряду.

З того моменту в ГЕРБ-СДС буде сім днів, щоб домовитися та призначити уряд з іншими партіями.

В очікуванні цього політична сила Бойко Борисова представила свою кандидатуру на посаду прем’єр-міністра. Це Марія Габріель – багаторічна членкиня ГЕРБ, колишня євродепутатка, а нині єврокомісарка з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді.

Така кандидатура зручна для Бойко Борисова політично: ця людина наближена до нього, але через досвід роботи в європейських інституціях може бути сприйнята як технократка. Не кажучи про те, що такий прем’єр має спростити отримання Болгарією коштів з фондів ЄС.

Проте існує маленька проблема. Річ у тім, що Марія Габріель – відверто прозахідний та проукраїнський політик. Складно уявити її у ролі лідера уряду, який вимушений шукати голоси у відверто антизахідних політичних сил.

Тому, найімовірніше, ця номінація стала сигналом ПП-ДБ – тим, хто позиціонує себе як сучасних європейських політиків, буде складно відмовити у підтримці такого уряду.

Докладніше – у матеріалі Михайла Драпака з Ради зовнішньої політики "Українська призма" "Євроуряд" для Болгарії: чи зможе чиновниця з Брюсселя вивести країну з політичної кризи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: