Суд ЄС: авіакомпанії мають платити компенсацію за скасований рейс у разі смерті пілота

Четвер, 11 травня 2023, 13:47

Авіакомпанії повинні виплачувати компенсацію пасажирам за скасований рейс у разі смерті другого пілота, тому що це не можна вважати надзвичайною обставиною.

Відповідне рішення виніс Суд ЄС, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Суд ЄС вказав у рішенні, що смерть другого пілота "подібна до будь-якої несподіваної хвороби, яка може вплинути на члена екіпажу, чия присутність необхідна", і є "невід'ємною частиною нормального здійснення діяльності авіакомпанії".

Згідно з правилами ЄС, авіакомпанії можуть відмовити пасажирам у виплаті компенсації, якщо рейс було скасовано через "надзвичайні обставини". Що вважати "надзвичайними", в правилах не визначено, хоча зазвичай вважається, що це події, які не залежать від авіакомпанії, наприклад, терористичний напад.

Справа, яку надіслали суддям ЄС з регіонального суду Штутгарта, стосується рейсу португальської авіакомпанії TAP до Лісабона у 2019 році, який мав вилетіти о 6:05 ранку зі Штутгарта.

О 4:15 ранку того ж дня другий пілот був знайдений мертвим у своєму готельному ліжку. Рейс був скасований після того, як шокований екіпаж заявив, що вони не готові до польоту, а рейс на заміну був запланований на 16:40 того ж дня.

Авіакомпанія відмовилася виплачувати компенсацію, стверджуючи, що несподівана смерть другого пілота кваліфікується як "надзвичайна" обставина.

Але Суд ЄС не погодився, заявивши, що "хоча смерть і була трагічною", вона не була надзвичайною, "оскільки будь-яка людина може в будь-який час несподівано захворіти або померти".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: