ЄС готовий до конфіскації активів РФ, ракети Storm Shadow, Трамп за угоду з Путіним: новини дня

Дайджест
Четвер, 11 травня 2023, 21:04

Сьогодні було багато важливих новин: Британія передає Україні далекобійні ракети, підсанкційні товари зникають на території Росії, Єврокомісія розробила юридично прийнятні варіанти використання активів Росії, ЄС просить держави-члени підтримувати контакти з Китаєм, Трамп про Україну, "угода з дияволом" для Грузії.

А ще: президент Туреччини за декілька днів до виборів поступається опоненту, надзвичайні події в ЄС та посуха в Іспанії.

Все важливе і цікаве за 11 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Ракети Storm Shadow та винищувачі

Головна новина дня – Британія передала Україні далекобійні ракети Storm Shadow.

Storm Shadow – це крилата ракета великої дальності, спільно розроблена Великою Британією і Францією. Зазвичай її запускають з повітря. 

З дальністю стрільби понад 250 км вона лише трохи поступається 300-км американській армійській системі класу "земля-земля" (ATACMS).

"Сьогодні я можу підтвердити, що Велика Британія передає Україні ракети Storm Shadow. Storm Shadow – це високоточні ракети великої дальності, які можуть завдавати ударів з конвенціонального озброєння", – сказав міністр оборони Британії Бен Воллес.

Міністр зазначив, що ці ракети доповнять інше західне озброєння, яке є в України, зокрема, системи HIMARS і Harpoon, а також ракети "Нептун" українського виробництва.

Крім того, Воллес підтвердив, що всі обіцяні танки Challenger 2 зараз знаходяться на території України.

У Польщі кажуть, що вже передали Україні 14 літаків МіГ-29.

Тим часом інструктори зі Швеції проводять навчання для ЗСУ зі встановлення інженерних загороджень, а Канада та Латвія будуть навчати українських молодших офіцерів.

Міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін наголосив на важливості недопустити втягування Вашингтона й НАТО у повномасштабну війну в Україні, але підкреслив, що підтримка Києва триватиме стільки, скільки буде потрібно.

Литва призупинила закупівлю тепловізорів для України через тендерний скандал.

Дві компанії продали прикордонникам монокуляри, але замість військових компонентів, можливо, використовували аналогічні, дешевші цивільні компоненти, які відрізняються від тих, що вказані в документах.

До Києва приїхала єврокомісарка з внутрішніх справ, а також відвідала Ірпінь. Вона заявила, що ЄС не фіксує значної контрабанди зброї з України.

Ще одне важливе для України рішення, але яке не стосується Збройних сил, – Європейська комісія розробила юридично прийнятні варіанти використання активів Росії – як приватних, так і державних – для відбудови України.

Щодо санкцій

В Росії зникли товари на понад $1 млрд, які прямували з країн Євросоюзу до Казахстану, Киргизстану та Вірменії. Йдеться саме про підсанкційні товари, які транзитом перевозили територією Росії, повідомляє Financial Times.

Ці товари, які, на думку ЄС, можуть бути використані військовими або розвідувальними службами і підлягають експортному контролю.

Щодо деяких конкретних категорій товарів, зокрема газових турбін, паяльників і радіомовного обладнання, то, згідно з даними про імпорт, майже жоден з товарів, відправлених з ЄС, не дійшов до місця призначення.

Крім того, за даними США, Південно-Африканська республіка могла постачати Росії боєприпаси та зброю для війни в Україні.

Президент Володимир Зеленський розповів, що навіть серед дружніх до України держав є такі, хто допомагає РФ обходити західні санкції.

Тим часом російський олігарх судиться з урядом Британії і хоче повернути супер'яхту за 43 млн євро.

А Сербія поставила на паузу плани роздачі росіянам паспортів на тлі реакції ЄС.

Євросоюз і Китай

ЄС просить держави-члени підтримувати контакти з Китаєм на тлі можливої кризи на Тайвані.

На цьому тлі Німеччина не відмовиться від угоди з Китаєм щодо порту Гамбурга попри безпекові застереження.

Тим часом топ-посадовці США й Китаю обговорили Тайвань і війну в Україні.

Трамп за угоду з Путіним

Колишній президент США Дональд Трамп дав інтерв’ю американському телеканалу CNN. І говорили, серед іншого, про агресію Росії проти України. 

Трамп відмовився назвати Путіна воєнним злочинцем, але назвав його "розумною людиною", яка "зробила величезну помилку". 

Він вважає, що Сполучені Штати занадто багато допомагають Україні і пообіцяв, що зробить, аби "всі перестали вмирати" на війні в Україні за 24 години.

Нагадаємо, Дональд Трамп прагне переобратися на ще один термін у 2024 році.

Президент Володимир Зеленський прокоментував можливу втрату військової підтримки України Сполученими Штатами після президентських виборів 2024 року в Америці.

За словами Зеленського, Україна, як і раніше, має двопартійну підтримку в Конгресі США. До того ж президент вважає, що Україна здатна виграти війну до президентських виборів у США, які відбудуться 5 листопада наступного року.

"Хто знає, де ми будемо (коли відбудуться вибори. – Ред.). Я вірю, що до того часу ми переможемо", – сказав глава держави.

Президент висловив упевненість, що українські військові зможуть просунутися вперед під час очікуваного контрнаступу. Він попередив про ризики "замороженого конфлікту", на який, за словами Зеленського, розраховує Росія.

"Угода з дияволом" для Грузії

Грузія продовжує віддалятися від Заходу на користь Росії. Тепер грузинська партія влади вийшла з Партії європейських соціалістів. Але про все по порядку.

10 травня президент РФ Владімір Путін скасував візовий режим для громадян Грузії і водночас зняв заборону на польоти російських авіакомпаній до Грузії.

Представники офіційного Тбілісі привітали рішення Москви і пояснили це інтересами тих громадян Грузії, які проживають на території Росії і в яких виникали складнощі з приїздом на батьківщину.

Зокрема, і прем'єр Грузії задоволений рішенням РФ щодо відновлення польотів і скасування віз.

"Це позитивний факт і позитивне рішення...Усі рішення, які полегшать життя, переїзд і ведення бізнесу для громадян Грузії, позитивні і вітаються. Ми неодноразово говорили, і ви всі знаєте, що в Росії живе мільйон етнічних грузинів, співвітчизників, у яких є члени сім'ї, родичі, близькі в Грузії, і скасування візового режиму спростить поїздки", – зазначив Іраклій Гарібашвілі.

У середу ввечері біля будівлі грузинського МЗС відбувся протест через реакцію грузинської влади.

У четвер грузинська президентка Саломе Зурабішвілі розкритикувала заяви уряду країни.

За словами Зурабішвілі, турбота про громадян і діаспору має бути пріоритетом і комплексною стратегією, "але це не означає танцювати під дудку Кремля в обраний ним час".

В МЗС України також відреагували на останні кроки РФ щодо Грузії.

"Розглядаємо рішення Владіміра Путіна скасувати російські візи для грузинських громадян та відновити авіасполучення як політичну компенсацію за відмову чинної грузинської влади накласти санкції на Росію, запроваджені через її напад на Україну, а також уповільнення європейської інтеграції… Росія пропонує Грузії укласти угоду з дияволом. А в угоді з дияволом, як відомо, перемагає диявол", – зазначив речник МЗС України Олег Ніколенко. 

Речник нагадав, що цей курс на "нормалізацію" відбувається попри те, що РФ продовжує окупувати 20% території Грузії, продовжує повзучу "бордеризацію" та викрадення людей біля лінії розмежування, порушення прав людини на окупованих територіях. 

Дивіться також відеоблог "ЄвроПравди" на цю тему: Авіарейси Москва-Тбілісі: пас РФ для влади Грузії

На тлі рішень Росії ЄС закликав Грузію дотримуватися санкцій проти російських авіарейсів.

У Партії європейських соціалістів в Європарламенті вважають, що партія влади Грузії "йде шляхом Путіна і Орбана".

Зазначимо, що Партія європейських соціалістів складається з політичних партій національного рівня з усіх держав-членів ЄС, а також з-за меж Євросоюзу.

За словами віцепрезидентки Партії європейських соціалістів Кеті Пірі, ніхто в Альянсі більше партію "Грузинська мрія" не підтримує. Ще в березні соціалісти були стурбовані заявами лідерів "Грузинської мрії" щодо "закону про іноагентів", зауважила Пірі.

Через це у Партії європейських соціалістів запропонували виключити "Грузинську мрію".

Згодом керівна партія Грузії "Грузинська мрія" вирішила сама вийти з Альянсу в Європарламенті, звідки її могли виключити через зростання розбіжностей у поглядах. 

Більш того, влада Грузії і надалі не планує вводити прямі санкції проти Росії.

Ердоган втрачає позиції

За три дні до виборів у Туреччині Ердоган програє головному опоненту Кемалю Киличдароглу понад п'ять процентних пунктів.

Киличдароглу звинувачує Росію у втручанні у президентські вибори.

Також відомо, що один із кандидатів на президентських виборах у Туреччині Мухаррем Індже зняв свою кандидатуру.

Надзвичайні події в ЄС

У центрі Мілана пролунав потужний вибух, пожежа охопила автівки та одну з будівель.

В Естонії пожежа охопила 20 гектарів військового полігону.

У німецькому Ратінгені стався вибух у будинку: 12 постраждалих.

На заводі Mercedes під Штутгартом сталася стрілянина. Двоє загиблих.

В Італії новий рейд проти мафії: ще 60 затриманих.

Посуха в Іспанії 

В Іспанії проводять арешти за несанкціоноване використання води на тлі тривалої посухи.

Країна заборонить деякі роботи на вулиці під час екстремальної спеки і витратить 2 млрд євро на подолання наслідків посухи.

Решта новин дня 

Президент Зеленський призначив посла України в Нідерландах. Відомо також, що заступник голови МЗС Мельник буде послом у Бразилії.

Вірменія та Азербайджан заявили про ескалацію на кордоні, повідомляють про поранених.

Польща залишається найгіршою країною для ЛГБТІ у ЄС – звіт.

Німці помиратимуть раніше за інших західних європейців – дослідження.

В ОБСЄ не можуть схвалити бюджет через російське вето: шукають, як його подолати.

У Британії сотні українських біженців стали бездомними – ВВС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: