У Белграді десятки тисяч людей знову протестували через масові розстріли

фото
П'ятниця, 12 травня 2023, 22:35

Кількадесят тисяч людей у п’ятницю взяли участь в антиурядовому мітингу в столиці Сербії, вимагаючи відставки ключових урядовців і реформуванні ЗМІ на тлі двох випадків масової стрілянини, що викликали суспільний резонанс.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Протестувальники зібралися перед будівлею парламенту, після чого рушили до урядового кварталу, несучи попереду банер із гаслом "Сербія проти насильства". По дорозі вони заблокували автомобільний міст через річку Сава.

 
Фото: АР

Коли демонстранти проходили повз будівлі уряду, багато з них скандували гасла з критикою президента Сербії Александара Вучича, якого звинувачують у створенні атмосфери безнадії та розколу в країні, що, на їхню думку, опосередковано призвело до масових розстрілів.

Проурядові ЗМІ розкритикували блокаду мосту, а протестувальників назвали "хуліганами". Водночас протест відбувся мирно, поліція в нього не втручалась.

Акція відбулась через кілька днів після попереднього протесту в Белграді, який також зібрав десятки тисячі людей, і подібних демонстрацій у містах по всій країні.

Тоді демонстранти вимагали відставки ключових міністрів уряду і відкликання ліцензій на мовлення приватних телеканалів Pink TV і Happy, які є близькими до держави і пропагують насильство – зокрема дають слово засудженим військовим злочинцям та кримінальним авторитетам.

Сам Вучич перед протестом розкритикував демонстрантів, заявивши, що вони "блокують життя нормальних людей", і опозицію, яка, на його думку, "зловживає трагедією".

Нагадаємо, минулого тижня у Сербії сталося два масових розстріли – у школі в Белграді в середу і в околицях сербської столиці в четвер, в результаті яких загинули по вісім людей. Підозрювані в обох випадках – відповідно 13-річний підліток і 20-річний хлопець – перебувають під вартою.

Після стрілянини президент Сербії Александар Вучич анонсував масштабні поправки до законодавства, щоби посилити контроль за носінням стрілецької зброї. Міністр освіти подав у відставку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: