Сербські фермери блокують дороги у боротьбі за збільшення субсидій

Середа, 17 травня 2023, 12:46

Після того як переговори з урядом провалилися, сербські фермерські профспілки вирішили перекривати дороги доти, доки їхні вимоги щодо збільшення субсидій не будуть виконані.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Balkan Insight.

Фермери кількох сербських міст і містечок перекриватимуть дороги своєю технікою доти, доки їхні вимоги до держави не будуть виконані, повідомив представник "Ініціативи за виживання сербських фермерів" Джока Курчич.

"Блокування розпочнеться сьогодні вранці і триватиме кілька годин на день, поки наші вимоги не будуть виконані", – сказав Курчич.

Деякі виробники молочної продукції заявили, що на знак невдоволення вони розіллють своє молоко.

Рішення про початок публічних протестів було прийнято після того, як минулого тижня сім фермерських асоціацій з різних частин Сербії не змогли домовитися з прем'єр-міністром Аною Брнабич.

Курчич також заявив, що пізніший заклик президента Александара Вучича до переговорів не буде прийнятий, оскільки президент не має юрисдикції у таких питаннях.

Фермери вимагають збільшення субсидій на гектар ріллі, встановлення надбавки за літр молока на рівні 20 динарів (0,17 євро) замість 15 динарів (0,13 євро), а також встановлення мінімальної закупівельної ціни на молоко в розмірі 78 динарів (0,67 євро) за літр плюс ПДВ.

Фермери також просять не нараховувати акцизний збір та ПДВ на дизельне паливо.

Вони також хочуть запровадити протекціоністську надбавку на молочні продукти, що імпортуються з ЄС та країн, які підписали угоду CEFTA, і збільшити поточну субсидію на корову в розмірі 30 000 динарів (близько 255 євро) на 10 000 динарів (85 євро).

Як повідомлялося, Європейська комісія отримала листа від 12 країн-членів, які поскаржилися, що Брюссель не проконсультувався з ними щодо угоди про імпорт українського зерна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: