Експомічник Джонсона розповів, як той спілкувався із Зеленським з перших годин великої війни

Четвер, 18 травня 2023, 15:51

Колишній керівник комунікаційної служби експрем’єра Британії Бориса Джонсона розповів, що той вийшов на зв’язок із президентом України за лічені хвилини після звісток про повномасштабне вторгнення, а в наступні місяці вони спілкувалися майже щодня. 

Про це повідомляє Politico, цитуючи спогади тодішнього керівника комунікацій Гуто Гаррі у Global podcast, пише "Європейська правда".

Гаррі згадує, що у ніч початку повномасштабної війни його о 4 ранку розбудив дзвінок військового посадовця при уряді Британії з новиною про те, що російські війська почали рух через кордон України. Після того розбудили Джонсона, і він зателефонував Зеленському "за п’ять хвилин".

За словами Гаррі, Зеленський був дуже стривоженим, але й спокійним, як для таких подій. Він нібито сказав Джонсону, що з ним "усе добре і у нього чудовий народ", але що він турбується з приводу того, чи у Києві ще не діють російські спецпризначенці, та висловив сподівання, що це не їхня остання із Джонсоном розмова.

За його словами, Джонсон і Зеленський налагодили дуже тісний контакт і часто говорили про поточні події з чорним гумором. 

"У перші кілька тижнів, навіть місяців, Борис і Володимир спілкувалися щодня, іноді й частіше", – розповів він. 

Помічник також згадує, як лідери жартували, називаючи надані Британією протитанкові ракети N-Law – "N-Loves".

Він розповідає, що в одній з останніх розмов перед відставкою Джонсона Зеленський сказав, що він "особисто розчарований" цим фактом і "його люблять всі в Україні". 

У цьому ж подкасті Гаррі згадав, що Джонсон назвав президента Франції Еммануеля Макрона "тошнотворним" та "підлабузником Путіна", коли французький президент, ще перед 24 лютого, поїхав до Москви на зустріч з лідером Кремля, але потім Джонсон і Макрон налагодили стосунки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: