Прем'єр Грузії заявив, що відновлення прямих авіарейсів з РФ в інтересах країни

П'ятниця, 19 травня 2023, 11:39

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що відновлення прямого авіасполучення з Росією відповідає цілям національної політики і входить в інтереси країни.

Так він прокоментував перший рейс Москва-Тбілісі 19 травня, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Грузія Online".

"Моя мета – врятувати нашу країну, захистити її, захистити інтереси населення нашої країни. Ми дуже докладно пояснили, що жодна підсанкційна авіакомпанія, жоден підсанкційний літак не полетить до Грузії. Цим усе сказано. Я зустрічався з європейськими лідерами в Ісландії і пояснював їм, що це – в наших національних інтересах", – сказав Гарібашвілі.

Відповідаючи на критику Заходу і політичних опонентів усередині країни про те, що рішення Тбілісі суперечать політиці ЄС, куди Грузія прагне, Гарібашвілі дав зрозуміти, що, оскільки країна не входить до Євросоюзу, вона не зобов'язана слідувати його курсу. 

"Ми все робимо правильно, всі кроки робимо правильно. Ми пояснюємо нашим європейським друзям, я особисто провів бесіду і пояснив аргументацію і мотивацію. Щоб підкорятися політиці Євросоюзу, ми повинні бути країною-членом ЄС. Сьогодні ми не є країною-членом Євросоюзу. Поки що не є. І на це знадобляться роки", – підсумував прем'єр-міністр Грузії.

Варто зазначити, що Угода про асоціацію з ЄС, яку підписала Грузія, передбачає узгодження зовнішньої політики країни з курсом Євросоюзу навіть попри те, що Грузія не входить в об’єднання.

19 травня о 13:50 за тбіліським часом в аеропорту грузинської столиці має приземлитися літак російської авіакомпанії "Азимут".

Літак прилетить із московського аеропорту Внуково – це буде перший майже за чотири роки прямий авіарейс між РФ та Грузією. 

Понад 100 неурядових організацій раніше звинуватили грузинську владу у саботажі отримання статусу кандидата на вступ до Євросоюзу через відновлення авіасполучення з Росією.

Примітно, що компанія "Азимут" перебуває під українськими санкціями, оскільки вона здійснює рейси до окупованого Росією Криму. Деталі читайте на сайті "ЄП": Кримський цвях у відносини з Грузією: як Тбілісі знищує стратегічне партнерство з Києвом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: