Ядерні погрози РФ вочевидь впливають на позицію США щодо України в НАТО – експосол 

П'ятниця, 26 травня 2023, 12:20

Сполучені Штати навряд чи наважаться на сильні рішення щодо майбутнього України в НАТО на саміті у Вільнюсі, вважає колишній посол США в Україні, директор Центру Євразії в Atlantic Council Джон Гербст. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав під час дискусії в рамках Київського безпекового форуму. 

Підтримку з боку США для України на тлі повномасштабної війни РФ Джон Гербст охарактеризував як "адекватну, але скромну". 

США чітко дали зрозуміти Україні, що не хочуть сприяти ударам по території РФ - Білий дім

"Погана новина – і це стосується також НАТО, що вони (адміністрація Байдена – ред.) вочевидь злякалися постійних погроз, що лунають від Кремля, про потенційне застосування зброї масового знищення, якщо вони зроблять А, Б чи В", – зазначив він, додавши, що саме тому Вашингтон так довго розмірковував перед наданням кожного серйознішого виду озброєння. 

"Така ж логіка впливає і на позицію адміністрації щодо вступу України в НАТО", – додав він.

На думку Гербста, на саміті у Вільнюсі не вдасться почути сміливу позицію США що перспектив отримання Україною членства в Альянсі, і підготовка до саміту з боку Вашингтона "дуже скромна".

"Вони не хочуть робити явний крок уперед і зрушити з "позиції Бухарестського саміту", якій вже 15 років, до конкретних кроків, щоби перспектива вступу України до Альянсу виглядала вже реальною", – вважає Гербст.

Він додав, що зараз США напевно вже роблять дещо більше, ніж планували, під тиском інших близьких союзників України, та все ж ці заохочення поки недостатні для того, щоби суттєво змінити позицію Вашингтона. 

На його думку, кращий спосіб для України отримати максимальний результат від саміту у Вільнюсі – це робота з Польщею і державами Балтії, Чехією, Данією, Норвегією, Нідерландами і Британією. 

У п'ятницю заступник глави Радбезу РФ Дмитрій Медведєв вкотре пригрозив "превентивним ядерним ударом".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: