У Північній Ірландії почали суд над 7 підозрюваними у замаху на правоохоронця

Понеділок, 29 травня 2023, 16:39

У Північній Ірландії почався судовий процес над сімома підозрюваними у скоєнні замаху на правоохоронця у лютому, відповідальність за який взяла на себе організація "Нова ІРА".

Про це повідомляє Associated Press, пише "Європейська правда".

Сімох підсудних віком від 28 до 72 років звинуватили у замаху на вбивство та залишили тримання під вартою як запобіжний захід. Двом підозрюваним також висунули звинувачення у членстві в забороненій організації і трьом – у підготовці терактів. 

Головний детектив Джон Калдвел отримав серйозні поранення 22 лютого поза основною роботою – невідомі відкрили вогонь по ньому біля спортивного комплексу, де він тренує підліткову футбольну команду, коли Калдвел складав інвентар у багажник авто.

Перед тим поліцейський неодноразово отримував погрози у зв’язку з професійною діяльністю, у рамках якої розслідував убивства, організовану злочинність, а також діяльність парамілітарних угруповань. 

Відповідальність за напад тоді взяла на себе організація "Нова ІРА". Новина про замах набула резонансу як один із прикладів зростання напруги у Північній Ірландії перед 25-річчям Угоди Страсної п’ятниці, яка поклала край багаторічному конфлікту у регіоні, відомому як "Лихоліття". 

Хоча основні парамілітарні групи після того припинили діяльність, окремі групи, що відкололися від Ірландської республіканської армії, час від часу влаштовують напади на силовиків. 

Нагадаємо, наприкінці березня розвідка Сполученого Королівства (MI5) підвищила рівень терористичної загрози для Північної Ірландії з помірного до високого, повернувши її до того ж рівня, на якому вона була 12 років поспіль до 2022 року. 

Перед приїздом до Північної Ірландії президента США Джо Байдена невідомі спалили коктейлями Молотова автомобіль поліції. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: