Суд у Молдові розгляне справу проти олігарха-втікача Плахотнюка щодо "крадіжки мільярда"

Понеділок, 29 травня 2023, 21:12

Апеляційна палата Кишинева в понеділок дозволила передати до суду справу проти екслідера Демократичної партії, олігарха Володимира Плахотнюка у справі про виведення з молдовської банківської системи понад мільярда леїв.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

Як повідомили в прокуратурі Молдови, Апеляційна палата Кишинева підтримала без змін рішення суду задовольнити клопотання прокурорів і дозволити їм завершити розслідування та передати справу до суду за відсутності обвинуваченого, тобто Плахотнюка.

Його адвокати оскаржили рішення суду. Перше засідання у цій справі відбулося в Апеляційній палаті Кишинева ще 28 грудня. Після цього відбулися ще три засідання, на яких захист екслідера Демпартії Молдови подавав нові клопотання.

Нагадаємо, розслідування стосується так званої справи про "крадіжку мільярда", в якій Плахотнюка звинувачують у виведенні $39 млн і €3,5 млн із трьох збанкрутілих банків. У її межах олігарха звинувачують у створенні та керівництві злочинною організацією, шахрайстві та відмиванні грошей.

У Молдові дозволили заочно судити олігарха-втікача Плахотнюка у "справі мільярда"

Зокрема, у 2013-2015 роках Плахотнюк отримав на свої рахунки через компанії-резиденти, засновані лідером проросійської партії "Шор" Іланом Шором через посередників, понад $39 млн і €3,5 млн. Ці гроші – банківські кредити, отримані шахрайським шляхом від молдовських банків.

У межах розслідування прокуратура заарештувала майно Плахотнюка на суму понад один мільярд леїв (понад €50 млн).

Влад Плахотнюк – молдовський олігарх, який фігурує в кількох кримінальних провадженнях. Під тиском США Плахотнюк утік з Молдови на тлі загострення політичної кризи у 2019 році. Він склав із себе повноваження голови Демократичної партії Молдови, яка до того часу була партією влади.

У жовтні 2022 року США запровадили санкції проти Плахотнюка, лідера проросійської партії "Шор" Ілана Шора та ще семи пов’язаних з ними осіб "за системну корупцію та втручання у вибори, підтримуване Кремлем".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: