Посол у Берліні відмовився покладати квіти до радянських меморіалів: "Час виправляти історичні помилки"

Понеділок, 8 травня 2023, 10:09

Посольство України в Берліні заявило про новий формат відзначення Дня пам'яті та примирення 8 травня, щоб зламати традицію, яка дала можливість Росії "привласнити перемогу над нацизмом та маніпулювати цим".

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у повідомленні посольства на сторінці у Facebook.

"Посол України у ФРН Олексій Макеєв та дипломати посольства свідомо відмовляються від покладання вінків та квітів до радянських меморіалів або місць із радянською символікою у німецькій столиці... Україна чітко визначила своє місце в Європі та у світовій історії, й це схвально сприйняли наші друзі та партнери. Час виправлення історичних помилок настав", – йдеться у заяві.

8 травня посол Макеєв покладе квіти до центрального німецького меморіалу пам’яті "жертв війн і тиранії" Neue Wache разом з державним міністром МЗС Німеччини Тобіасом Лінднером та бургомістром Берліна Каєм Вегнером.

Після того посол відвідає будівлю Рейхстагу, де буде організований спільний підхід з депутатами німецького Бундестагу демократичних фракцій до історичних "графіті", таких як "Київ", "Харків", "Львів", "Сімферополь", "Ялта", "Луцьк", зроблених українськими воїнами, бійцями Червоної армії, у травні 1945 року.

Ввечері команда посольства разом з послом доєднається до Ходи пам’яті українських жертв Другої світової війни.

В українському диппредставництві наголосили, що Російська Федерація намагається привласнити перемогу над нацизмом та маніпулювати цим у сучасному світі.

"Жодна країна не має монополії на перемогу над нацизмом. Перемога – це результат титанічних зусиль десятків держав і сотень народів. Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили визначний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціна цього внеску – надзвичайні втрати впродовж 1939–1945 років серед українців та інших народів, які жили на території України. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб", – йдеться у заяві.

Як відомо, минулого тижня у Берліні розгорілися дебати про заборону прапорів на дні пам'яті 8 і 9 травня: адміністративний суд після українських прапорів схвалив також і російські, берлінська поліція оскаржила це рішення.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким відтепер щорічно 9 травня в Україні відзначатимуть День Європи.

Зеленський також пропонує Раді встановити в Україні 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: