Держдеп закликав Сербію негайно звільнити затриманих поліцейських із Косова

Неділя, 18 червня 2023, 08:00

Держдепартамент США звернувся до президента Сербії Александара Вучича та уряду країни із закликом звільнити трьох поліцейських із Косова, яких, як стверджує Приштина, викрали з їхньої території.

Про це йдеться в опублікованій заяві Держдепу США, повідомляє "Європейська правда".

Як наголосили у Держдепу, поліцейські мають бути звільнені "негайно і без будь-яких умов".

"Їхній арешт і подальше утримання під вартою за надуманими звинуваченнями загострили і без того напружену ситуацію", – йдеться у заяві.

Також у Держдепі закликали Косово і Сербію дотримуватися плану з трьох пунктів, запропонованого Європейським союзом, і негайно повернутися до діалогу за сприяння ЄС.

Минулого тижня у Сербії заявили про затримання трьох озброєних поліцейських Косова біля кордону між двома країнами, натомість офіційна Приштина стверджує, що поліцейських викрали.

Після цього прем'єр-міністр Косова Альбін Курті заявив про посилення контролю на кордоні із Сербією, зокрема заборони в’їзду автомобілів із сербськими номерами.

Інцидент відбувається на тлі чергового загострення відносин Белграда й Приштини через протести у косовських північних муніципалітетах. Там на проміжних виборах, які серби бойкотували за вказівкою уряду в Белграді, перемогли політики албанського походження явка склала менше ніж 4%. Після виборів у сербських громадах спалахнули протести.

Читайте також: Косово повстало проти мерів: як президент Сербії отримав інструмент для шантажу ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: