НАТО має більше витрачати на оборону, якщо хоче стримати Росію – Воллес

П'ятниця, 2 червня 2023, 11:15

НАТО має змусити країни-члени збільшити свої військові витрати, якщо Альянс хоче ефективно стримувати Росію та впоратися з іншими загрозами трансатлантичній безпеці.

Про це заявив голова Міноборони Британії Бен Воллес в інтерв’ю The Washington Post, повідомляє "Європейська правда".

Воллес висловив бажання стати наступним генеральним секретарем НАТО після відставки Єнса Столтенберга наприкінці цього року. У інтерв’ю він окреслив своє бачення у контексті зміцнення Альянсу. 

"Світ стає все більш небезпечним, незахищеним і тривожним, і наступний генеральний секретар повинен бути в змозі забезпечити фінансування, щоб гарантувати, що воно ніколи не зникне", – сказав Воллес в інтерв'ю цього тижня.

Майже через десять років після того, як НАТО затвердив мету, згідно з якою кожна країна витрачатиме 2% свого ВВП на оборону, лише 8 із 31 держав досягають або перевищують цю ціль. Британія є однією з таких країн.

Воллес сказав, що одним з позитивних результатів війни в Україні є те, що більше ніж половина країн НАТО збільшили свої оборонні витрати з початку повномасштабного вторгнення Росії, наблизившись до 2-відсоткового показника.

Воллес закликав держави НАТО більш переконливо інформуватиме виборців про такі загрози, як готовність президента Росії Владіміра Путіна кинути виклик міжнародним кордонам. 

"До того, як сталася Україна, було занадто багато людей, які не хотіли бачити загрозу з боку Путіна, і подивіться, де ми зараз перебуваємо", – сказав він.

Як відомо, чинний генсек НАТО Єнс Столтенберг, який на цій посаді з 1 жовтня 2014 року, мав скласти повноваження ще у минулому році, але у зв’язку з нападом Росії на Україну термін його повноважень вирішили продовжити до 30 вересня 2023 року. 

За даними ЗМІ, між країнами немає консенсусу щодо кандидатури наступника Столтенберга.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: