Прем’єр Іспанії через вибори попросив відкласти виступ, присвячений головуванню в Раді ЄС

П'ятниця, 2 червня 2023, 17:34

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес у п'ятницю звернувся до Європейського парламенту з проханням відкласти виступ 13 липня, в якому він мав представити пріоритети своєї країни під час головування в Раді ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда", видання Politico дізналося з відповідного листа іспанського прем’єра.

Після того як минулого тижня Соціалістична партія Санчеса зазнала значних втрат на регіональних і муніципальних виборах по всій Іспанії, прем’єр призначив позачергові вибори на 23 липня – всього через три тижні після того, як 1 липня Мадрид перебере на себе шестимісячне ротаційне головування в Раді ЄС.

Оскільки правоцентристська Народна партія лідирує в опитуваннях напередодні голосування, виникли питання, чи є сенс для Санчеса викладати свої плани щодо президентства менш ніж за два тижні до голосування, в результаті якого він може втратити посаду.

У листі до президента Європейського парламенту Роберти Метсоли в п'ятницю, який також оприлюднило видання Politico, голова Європейської народної партії Манфред Вебер натякнув, що Альберто Нуньєс Фейхоо, лідер Народної партії Іспанії, неминуче переможе на виборах в Іспанії.

Вебер попросив перенести виступ іспанського лідера перед депутатами Європарламенту на вересень – на середину терміну, коли країна буде головувати в Раді ЄС, – "щоб дати можливість новообраному прем'єр-міністру представити пріоритети Ради поза внутрішньополітичними баталіями".

Через кілька годин Санчес повідомив, що вже офіційно звернувся до парламенту з проханням відкласти виступ.

Як повідомили в іспанському уряді, запит був зроблений на початку цього тижня, через 24 години після того, як прем'єр-міністр оголосив про дострокові вибори.

В історії ЄС існують прецеденти, коли головуючі держави змінювали уряди. Востаннє таке сталось у Чехії, де після відставки прем'єр-міністра Мірека Тополанека головою уряду призначили позапартійного Яна Фішера.

Схожа з іспанською ситуація сталась в Італії у 1996 році: тоді призначений прем'єр-міністром технократ Ламберто Діні втратив підтримку Сільвіо Берлусконі та призначив вибори у квітні, після яких поступився посадою Романо Проді.

Нагадаємо, Педро Санчес закликав виборців утриматись від голосування за праві сили.

Читайте також: Іспанія, праворуч! Як дострокові вибори можуть змінити зовнішній курс Мадрида.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: