Прем'єрка Литви: Говорячи про відставку, я дозволила собі зайвого

Вівторок, 6 червня 2023, 16:16

Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте заявила, що коли говорила про можливість своєї відставки, якщо Сейм відхилить ідею дострокових виборів, вона дозволила собі занадто багато.

Про це вона сказала під час спілкування із журналістами у литовському Сеймі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LRT.

За словами Шимоніте, рішення в підсумку ухвалюватиме президія партії Союзу Вітчизни – Литовських християнських демократів.

"Можливо, висловлюючись, я дозволила собі зайве, тому що в уряді я не сама по собі, але президія ухвалила рішення розглянути це питання, тож президія буде розглядати це питання в будь-якому разі", – сказала вона.

Раніше у вівторок Сейм відхилив пропозицію про проведення дострокових виборів до Сейму 10 вересня ще за поданням.

Нагадаємо, у травні Шимоніте сказала, що якщо парламент не схвалить рішення президії християнських демократів про проведення дострокових виборів, вона подасть заяву про відставку після саміту НАТО.

19 травня на засіданні президії християнських демократів у п'ятницю було ухвалено рішення провести дострокові вибори до парламенту. В іншому разі керівництво партії розглядатиме питання відставки всього уряду. Оголосити дострокові вибори може парламент. Це рішення мають ухвалити щонайменше 3/5 від загальної кількості депутатів. 

На початку травня литовський громадський діяч Андрюс Тапінас, відомий в Україні зборами коштів на військову допомогу, заявив, що міністерка освіти Юргіта Шюгждінене на посаді членкині муніципальної ради міста Каунас нібито привласнила собі 13 816 євро.

Тапінас, посилаючись на власну інформацію, заявив, що до привласнення коштів причетні й інші члени Каунаської муніципальної ради.

Зрештою в середу міністерка освіти Литви подала заяву про відставку. Але Ландсбергіс ініціював скликання засідання партії, на якому мали вирішитись подальші кроки політсили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: